El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies de la Torre Vila-seca de la que ens diu patrimoni Gencat; té forma circular amb matacà i merlets. La torre cilíndrica, lleugerament atalussada, estava integrada en una masia que ha estat enderrocada .
Avui resta aïllada en un terreny, convertit en espai públic.
Es conserva en uns 8 metres d’altura. L’antic coronament resta malmès, substituït per un teulat de dues pendents, ara ruïnós. Es divideix en dues plantes. S’ha conservat la volta semiesfèrica inferior; a la part alta només en queden restes. A ponent hi ha una porta elevada, a migdia dues finestres petites i, a tot volt, espitlleres quadrades i rectangulars, a dos nivells. El mur és de molt gruix; l’aparell de pedres sense treballar i argamassa; les obertures són emmarcades amb pedres ben escairades. Al SE és visible l’empremta d’una coberta de doble vessant d’una edificació desapareguda, que s’adossava a la torre.
La Torre de Vila-Seca és una de les moltes defenses per prevenir els atacs dels pirates i corsaris, escampades al llarg de les terres pròximes al litoral. Les torres de guaita i bada, les fortificacions i tots els sistemes de protecció i defensa que s’aixecaven per combatre l’amenaça dels pirates han esdevinguts inútils , fa molts anys que el perill ve del centre, del nord i fins del sud.
El poblament del veïnat de Vila-Seca - avui pràcticament ajuntat al nucli urbà de Palafrugell- té origen romà.
No hay comentarios:
Publicar un comentario