martes, 28 de febrero de 2017

SANT JOAN DE CORNUDELL. CASTELLAR DE N'HUG. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ.

El Joan Dalamau Juscafresa publica unes fotografies de l’ermita de de Sant Joan de Cornudell que es troba situada al nord-oest de Castellar de N'Hug encimbellada sobre un penya-segat imponent.


Patrimoni Gencat ens explica que és un edifici d'una sola nau allargada amb volta de canó reforçada amb arcs torals de grans dimensions. La zona de llevant, on es trobava l'absis; que és d'època moderna i degué substituir l'absis romànic. Destaquen els grans contraforts exteriors adossats al mur de migdia. La porta d'entrada es troba a en aquest mateix costat i és formada per doble arc de mig punt en degradació adovellat. La coberta és a dues aigües. Als peus, a ponent de l'edifici, hi ha un petit campanar d'espadanya. El parament és de pedres irregulars sense desbastar disposades en filades i conserva algunes traces d'opus spicatum.


El lloc de Cornudell és esmentat per primer cop el 938 quan l'abadessa Emma de Sant Joan de les abadesses comprà un alou dins del terme, prop del naixement del Lubrichatus, a l'indret anomenat vila cornutellas.

De Cornudell provè una important família que trobem esmentada diverses ocasions en la documentació de la baronia dels Mataplana.

El 1292 el senyor Mataplana concedí la carta Franquesa als habitants del lloc i surten els noms de Bni. de Cornudeles, baiuli i Bni. de Cornudeles com notarii public i de Mataplana i també durant el segle XIV, el lloc fou una batllia dels barons de Pinós i Mataplana.

La crisis econòmica s’enduia http://www.bergactual.com/ , i amb ell un nombrós grup de publicacions del patrimoni històric i/o artístic d’aquesta comarca i les veïnes.

Farem segui aquest post a noticies@aquibergueda.cat amb prec de publicació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario