domingo, 5 de febrero de 2017

IN MEMORIAM DEL MAS VENTÓS DE SANT PERE DE RODES. EL PORT DE LA SELVA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar una fotografies del runam esfereïdor del Mas Ventós que havia estat sota el domini del monestir de Sant Pere de Rodes; amb la ‘funesta’ desamortització dels bens eclesiàstics – que comportaria la perdua irreparable d’una bona part del patrimoni històric i/o artístic - , les terres anirien a parar als ducs de Medinaceli, que per via de matrimoni, com ho faria també la casa d’Alba, havien esdevinguts ‘nobles de Catalunya’[conde de Osona, conde de Ampurias, conde de Prades, vizconde de Bas, vizconde de Cabrera, vizconde de Vilamur – el mot ‘noble’, com el mot ‘popular’, tenen curiosament el sentit contrari o sia in, en algunes ocasions - , i que n’explotarien les terres de conreu, que es comptaven – aleshores - entre les més riques de la comarca.


Sobre aquest runam es construïa una zona de picnic.


El diumenge 5.02.2017 era molt ventós a Catalunya, i m’entretenia ampliant dades d’aquesta nissaga:
Quan al cognom Ventós, trobava :

http://www.blasonari.net/apellido.php?id=178

Su origen es seguramente catalán puesto que en 1513 ya fue bautizada en Gerona doña Alisabel Caterina Ventós, y a partir de esa fecha se localizan allí múltiples ramas de este linaje perfectamente asentadas.

Existe una familia que ya se encontraba en Inglaterra por los años 1777 cuando Habbot Ventós nació.

También se trasladaron a América, conociéndose allí existencia durante todo el siglo XIX, en los países de Argentina, Uruguay, México, etc.

Alguns personatges catalans que duien aquest cognom:

Antoni Ventós Arbona, Barcelona 1902-1987, tapicero, colaboró en la creación del taller de tapices y alfombras de Sant Cugat del Vallés, en la provincia de Barcelona.

Ernest Ventós y Casadevall, Barcelona 1894-1933, pintor y político.

Palmira Ventós y Cullel, Barcelona 1862-1917, escritora.

Xavier Rubert de Ventós (Barcelona, 1 de setembre de 1939) filòsof i professor universitari, catedràtic d'estètica a l'ETSAB, Escola d'Arquitectura de Barcelona, de la Universitat Politècnica de Catalunya, escriptor i polític català.

Ignasi de Ventós i Mir (Badalona, 1879- Olot, 1958) fou un terratinent i polític català, diputat a les Corts Espanyoles durant la restauració borbònica. nLa seva família era originària de la Garrotxa.


Armes :

En campo de plata, una banda de gules cargada de cuatro chevrones de oro, y acompañada, arriba y abajo, de un lobo andante de sable surmontado de una estrella de azur; bordura de gules, con ocho aspas, de oro.

http://www.misapellidos.com/significado-de-Ventos-114490.html

Antiguo apellido, poco frecuente y registrado, casi siempre, como Ventós, mientras que la forma “de Ventós” es muy escasa. Tienen los Ventós sus principales asientos en las provincias de Barcelona y de Girona, con alguna presencia en las de Tarragona, Castellón, etc.

Moll, en su obra “Els Llinatges Catalans”, escribe: “Ventós.- De l´adjectiu –ventós-, aplicat a un lloc on bat molt el vent”. Por otra parte, el apellido Ventosa es la forma femenina de Ventós, y Puigventós la aglutinación de –puig ventós-.

Según los datos recogidos en el “Fogatge” o censo catalán de hogares del año 1497, un tal “en Ventós” vivía en Roses (La Vall); Johan Ventós vivía en Palau-Saverdera; otro “en Ventós” vivía en Finestres, todo ello dentro de la entonces llamada “colecta de Girona”, y Jordi y Johan Ventós vivían en Perpinyà (colecta de Perpinyà), cuando era territorio de la corona catalano-aragonesa.

Otras antiguas casas de Ventós se documentaron, también en 1497, en Arles Sur Tech (Languedoc Roussillon). Posteriormente las hubo en Santa Pau (1505), Sant Cristòfol les Fonts (1620), Olot (1625), Cabanes (1753), Llançà (1753), etc.

Òbviament no en trobava cap dada a :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Port_de_la_Selva
Que qualifica com a ‘monuments’ un considerable nombre de barraques de pedra seca.

Està clar que potser com ‘més que un club’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario