El Joan Daslmau Juscafresa em feia arribar imatges de Villa Lola, al carrer Monturiol, 22-24, cantonada amb el carrer de Roger de Llúria, 23 de Llafranc.
Trobava a la pàgina 270 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf
La casa és de tres plantes, amb coberta de teulat de pendents molt pronunciades i ràfecs ornamentals. Les obertures rectangulars amb marcs i algunes motllures i impostes són distribuïdes ordenadament; balconada correguda a la façana principal. Interior amb gran sala a la planta baixa; compartimentació conservada. espaiós jardí amb tanques enreixades.
És interessant la vegetació dels jardins, amb alguns arbres de grans dimensions, que han perdurat des de la construcció de les cases.
L’any 1986 en fer aquest jardí es trobaren materials arqueològics molt notables i en abundor. Se’n destaquen dues peces del segle IV a.c. que, sorprenentment, són molt més antigues que tot el què ha aparegut en diferents ocasions en Llafranc. Les altres peces d’aquesta troballa són des del segle II a.C. al segle II d.C. i ja encaixen dins la cronologia que hom atribueix al jaciment. El lot de materials, o bona part d’ells, es guarda encara per part de la família Rosa, a la seva casa de Calella de Palafrugell. Va ésser publicat un estudi de M. Gloria Trias a la revista Pyrenae II, l’any 1966 http://raco.cat/index.php/Pyrenae/article/view/147841/260018
Aquestes dues cases, de diferent tipologia, són característiques dels primitius estiuejants d’aquesta costa, de la burgesia del propi país.
La Carme Bonal Bastons em deixava un comentari al facebook ; aquesta es diu Villa Lola, però la família Rosa eren els propietaris. Ara després de vendre la Villa Lola conserven la propietat de la caseta cantonera molt ben restaurada.
També patrimoni Gencat dedica una entrada a aquests edificis :
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=4216
Ni en un arxiu ni en l’altre es fa referència als promotors i a l’autor. La sensació que hi ha un ‘desinterès’ pel patrimoni històric i artístic de Calella, Llafranç i la façana litoral per part del Consistori de Palafrugell sembla irrefutable.
Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com d’aquests edificis , i de la dita casa Rosa al Passeig del Canadell, que te entrada també , per el carrer Primitiu Guri a Calella de Palafrugell.
https://www.youtube.com/watch?v=i1hkzDNcyXE
La denominació ‘Casa Rosa’ té almenys un altre exponent a Calella de Palafrugell, a l’Avinguda Antoni J. Rovira 12-18 y carrer Lanzarote 2-12, atribuïda a l’arquitecte Nicolau Maria Rubió i Tudurí (Maó, Menorca 5 de febrer de 1891 - Barcelona 4 de maig de 1981)
http://www.docomomoiberico.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=604:casa-rosa&lang=es
Fem una crida als Palafrugellencs perquè s’afegeixin a la nostra tasca de ‘posar llum’ sobre el patrimoni històric i artístic de tots
M' afageixo al desig de l'autor de l'
ResponderEliminararticle i demanaria a l' Ajuntament de Palafrugell un historial de totes les cases emblematiques, tant de Calella com de Llafranc.
Jaume