domingo, 26 de febrero de 2017

CAN SABAT DE VALL-LLOBREGA. L’EMPORDANET.

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies de Can Sabat al terme municipal de Vall-llobrega, a la comarca de l’Empordanet.No podia obrir el pdf . BREU HISTÒRIA DE VALL-LLOBREGA, Vol II del Pere Trijueque Fonalleras i del inventari catàleg de bens de l’ajuntament de Vall-llobrega, no hi ha quasi informació més enllà de que la part antiga és anterior al segle XIV.

Quan al nom de lloc, Sabat, pensem que podria tenir relació amb l’adjectiu amb el significat ‘ que té saba’, en el sentit de terra feraç.

Quan al topònim el diccionari català valència balear ens diu ; d’etimologia incerta. En primer lloc cal remarcar que aquest topònim és pronunciat per tota la gent de la comarca amb accent sobre la e: Vall-llobrèga (no Vall-llòbrega, com apareix escrit en alguns diccionaris i tractats de geografia). En l'alta edat mitjana apareix la forma llatina Vallis Lubrica (doc. a. 968, ap. Abadal CC, ii, 204), però és molt probable que això sigui una llatinització falsa, car si realment l'origen del topònim fos vallis lubrica, l'accent s'hauria conservat damunt la síl•laba inicial de l'adjectiu i es pronunciaria Vall-llòbrega. Segons Coromines (DECast, s. v. lóbrego, i Congr. Barc. 410), és més probable que l'origen del nom sigui cèltic; concretament, el gàl•lic Volo briga.

Us deixo algunes preguntes :

Té o tenia Capella la finca ?.

En cas afirmatiu quina advocació té?

En teniu imatges ?.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario