lunes, 27 de febrero de 2017

CAPELLA DE SANT FELIU AFRICÀ, ABANS DE LA DEESSA DIANA. SANT JORDI DESVALLS. GIRONÈS

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar imatges de la mal dita capella de Sant Feliu de Diana, al terme de Sant Jordi Desvall, a la comarca del Gironès.

Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de petites dimensions adjacent a Can Jofre, que descriu com una construcció de planta rectangular amb una sola nau. Coberta amb volta de canó i teulada a doble vessant. Els murs no presenten cap obertura llevat de la de la façana. Façana senzilla amb una estreta porta d'arc de mig punt dovellada, sobre la qual hi ha una finestra rectangular, també de petites dimensions. La façana queda rematada per una espadanya d'un sol ull d'arc apuntat i com a colofó una petita crei de ferro. L'interior es presenta sense cap ornament, murs arrebossats i emblanquinats igual que la coberta. A banda i banda de l'altar hi ha dos petits nínxols en el mur, els quals contenen escultures posteriors. Se suposa que a la capella hi havia una porta d'accés a la casa adjacent, com ho demostra l'existència d'un gran balcó que tancava la porta per dins, el forat del qual encara roman. La porta que comunicava la casa fou suprimida i tapiada.


Al lloc on avui hi ha la capella havia existit un temple pagà dedicat a la deessa Diana. La dedicació de l'actual església a Sant Feliu Africà, un dels sants màrtirs més antics venerats, fa suposar la conversió al culte cristià d'un temple pagà, tal com afirma l'arqueòleg Josep Mª Nolla i Brufau [l'Albagés, Garrigues, 1949]

Hi havia una ara d'altar que era un fragment de cancell esculpit en pedra amb relleu de tipus preromànic, d'època visigòtica que actualment es troba al Museu d'Art de Girona.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario