lunes, 20 de febrero de 2017

BANYS D' EN CAIXA o CASA VERDAGUER. CALELLA DE PALAFRUGELL.

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar imatges de la casa situada al carrer dels Canyers, 1 - Entre Port Pelegrí i platja dels Canyers o Sant Roc a Calella de Palafrugell.

Trobava a la pàgina 238 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

Edifici estructurat a diferents nivells sobre les roques que divideixen les cales de Port Pelegrí i de Sant Roc (o els Canyers). És fruit de l’ampliació dels Banys d'en Caixa, establiment de banys, per convertir-lo en habitatge. La volumetria del conjunt és de marcada complexitat, entre una torre-mirador i una àmplia terrassa amb arcades sobre el mar. La construcció és de pedra i morter amb aparell vist, utilitzant el granit de la formació geològica de l’indret.


L’any 1899, obrien els Banys d'en Caixa, a Calella de Palafrugell, propietat del rendista i fins quatre vegades alcalde de Palafrugell, Francesc Estrabau i Jubert, conegut per en Caixa (Palafrugell, 1845 – 1906).

Va convertir la seva finca de Port Pelegrí en un establiment que oferia banys de mar, calents o a temperatura ambient, i fins i tot banys d'onatge a la gruta de Sant Roc


Els banys de Calella no van sobreviure al seu fundador

L’autor fou el comandant del tsar Nicolau II, Nicolau Woevodsky, nascut el 29 d'octubre de 1988 a Sant Petesburg, tot i que es feia anomenar coronel, grau al que hauria accedit si la revolució no s'hagués encarregat d'estroncar la seva carrera militar. La Vanguardia del 31 de gener de 1975, recull la noticia del seu enterrament a la cripta de la capella de la que havia estat la seva finca a Cap Roig. Ens agradarà alhora que saber l’advocació de la capella, rebre’n – si és possible – imatges del interior a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario