sábado, 4 de febrero de 2017

CASA MARCÓ. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA.CATALUNYA

Seguíem el Joan Dalmau Juscafresa i l’Antonio Mora Vergés, fent via pel patrimoni històric i/o artístic de Palafrugell, constatàvem que bona part del creixement que s’havia produït al litoral, Calella, Llafranc,... , no estava catalogat, i que fins en una bona part del nucli de Palafrugell, el catàleg donava dades insuficients, i fins en algun cas incorrectes, com ens recordava la Joanna Sala, en un comentari al facebook. La casa anomenada Can Cama no fou mai propietat d'aquest senyor Martí Cama i Prats. Fou el primer llogater, sempre però, fou propietat del seu constructor Josep Ferrer i Bataller, que la va deixar a la seva filla Lluïsa Ferrer Marqués.El meu marit Santi Bruguera Jordi és besnét.

En el primer supòsit hi ha - entre moltes altres - la casa Marcó al carrer de la Font,15 de Palafrugell, de la que trobava a la pàgina 86 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

Gran casa residencial burgesa de tres plantes i quatre crugies, entre mitgeres. És datada el 1864, any gravat a la façana, a la clau d’una de les obertures d’arcada de la planta baixa.

L’edifici es caracteritza per la manca d’elements ornamentals a la façana, l’esquema compositiu de la qual presenta una gran austeritat i extrema ponderació. Hi destaca només el trencament del ritme per la inexistència de balconades en una sola de les quatre crugies, com a únic detall d’una certa singularitat. L’interior ha conservat la compartimentació original i també la seva austeritat no mancada d’elegància. La façana posterior presenta una galeria d’arcades a nivell de primer pis; donava a un jardí, ara força alterat. La façana és arrebossada i no conserva –creiem - l’acolori’t antic.


El casal forma un conjunt de certa qualitat amb la casa veïna, can Sagrera, de dimensions semblants, bastida una vintena d’anys més tard.


El cablejat dels serveis públics, mereix – pel cap baix – una menció especial al premi ‘ destralers de Catalunya’

Molts lectors ens aconsellen demanar l’ajut de l’arxivera Municipal , la Maria Concepció Saurí Ros, nascuda l’any 1957 a Palafrugell. Entenem que malgrat la seva acreditada competència, quan no hi ha dades documentals, poca cosa s’hi pot fer. Dit això, confiem en que en allò que sigui possible, tant des de l’arxiu municipal, com des del Consistori, tindrem tota la col•laboració.

Insistim també a la ciutadania en que s’afegeixi a la nostra recerca, que pretén únicament posar un xic de llum sobre el patrimoni històric i/o artístic.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario