miércoles, 22 de febrero de 2017

ANTIGA CASA ESTRABAU. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies de la casa situada al xamfrà dels carrers de Cavallers, 33; Major, 11; i carrer del Consell, 2 de Palafrugell.

A la pàgina 23 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

llegia, restes d’una casa senyorial neoclàssica, ara destinada a habitatges, oficines i comerços, situada a la cantonada entre el carrer de Cavallers, el carrer Major i el carrer del Consell. És de tres plantes i en resten dues crugies.


A la façana principal, carrer Cavallers, les pilastres que divideixen les crugies estan decorades amb figuració de capitells corintis.

Una de les obertures dels balcons té un frontó. Al primer pis, les mènsules dels balcons figuren atlants. A l'interior hi resten pintures murals de l'època, que han estat restaurades.


La casa era molt més gran. Vers el sector de llevant va ser enderrocada i substituïda per edificis de categoria ínfima. A la part derruïda hi destaca una torreta d’angle i un gran espai o sala amb l’escala central, a l’interior.


Es degué construir aprofitant alguns murs de la casa anterior, que encara veiem parcialment al carrer del Consell, amb una finestra i una porta amb marc de pedra i l'any a la llinda de la porta.

Francesc Estrabau i Jubert, conegut per en Caixa (Palafrugell, 1845 – 1906), propietari i rendista, des de 1883 fins a la seva mort va ser quatre vegades alcalde de Palafrugell, a més de tinent d'alcalde i regidor en diverses ocasions. Tenia la casa pairal al carrer de Cavallers de Palafrugell.


Cap dada deu seu promotor.

Cada dada del seu autor.

Li feia avinent al Joan Dalmau Juscafresa que estàvem a ‘la zona fosca’

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario