miércoles, 8 de febrero de 2017

LA CASA SERRA DE PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar imatges de la casa Serra del carrer dels Valls, 6 de Palafrugell.


Trobava a la pàgina 30 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

Gran casa entre mitgeres, tres plantes i tres crugies, façana d’estructura geomètrica força simple, a base de triples obertures a cada planta. Fris amb relleus geomètrics corregut sota el cornisament. Les grans obertures d’arc de mig punt, són recerclades per ressalts de pedra. El portal presenta a la clau de l’arc l’any 1891 amb grans caràcters en relleu; a sobre hi ha un relleu pseudo-heràldic que té les lletres L.S enllaçades dins d’un cercle orlat. A cada costat les finestres dels baixos mantenen l’enreixat. En ambdós pisos hi ha tres balconades, d’idèntiques dimensions, amb baranes de ferro i llosanes. La cornisa, esglaonada, de pedra, és força sobresortint. S’ha perdut el remat original de la façana, substituït per una barana metàl•lica moderna. A l’interior les habitacions mantenen l’embigat i revoltó vistos. Al vestíbul d’entrada destaca una doble arcada amb columna i capitell d’accés a l’escala. Aquesta escala crea un torricó o llop de sortida de coberta, que és molt destacat i té un remat amb temes ornamentals.


El comentari pseudo-heràldic està fora lloc, els Serra – TOTS – amb les variacions de cada família tenen un escut parlant : Catalán. De azur una hoja de sierra, de plata, puesta en banda. | De gules, una hoja de sierra de oro. Sello de Joan Serra, cartas, segle XV, Arxiu Municipal de Girona. [Ll. Doménech i M., ms].


Cap dada del promotor ni del seu autor, a la fitxa hi ha una anotació ; Arxiu Municipal de Palafrugell (El projecte de façana aprovat per l’Ajuntament mostra com era el remat decoratiu avui perdut). Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de les dades del promotor i del l’autor d’aquest edifici.

Patrimoni Gencat ens diu a :
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=4215

L'edifici va ser bastit l'any 1891, d'acord amb la inscripció que hi figura a la porta d'accés, amb les lletres L.S. enllaçades dins d'un cercle orlat.

La casa Serra es troba situada al carrer dels Valls. És un edifici format per planta baixa i dos pisos. Presenta tres obertures a cada planta, totes elles d'arc carpanell i emmarcades amb pedra, material també emprat en la base i en els angles de la façana. A la part superior hi ha un fris amb relleus que decora la part inferior de la cornisa de pas al coronament, actualment molt modificat.

Es conserva una torratxa de base quadrada amb palmetes decoratives.

Insistim en reclamar la col•laboració dels Palafrugellencs – que s’estimen la seva ciutat - en aquesta recerca del patrimoni històric i/o artístic col•lectiu.

Esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Valentí Pons Toujouse, autor el bloc , MODERNISME , http://vptmod.blogspot.com.es/ em deixava un comentari al facebook, la Casa Serra de Palafrugell, al carrer de Valls, és de Pere Colls (mestre d'obres, sense dades del mateix)

Al•leluia , al•leluia !!, un altre element patrimonial que surt de la ‘foscor’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario