jueves, 16 de febrero de 2017

CAN BORRULL. SANTA MARGARIDA. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies de la masia fortificada coneguda com CAN BORRULL o CASTELL DE SANTA MARGARIDA (Can Vehí), al nucli de Santa Margarida de Palafrugell.

A la pàgina 208 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf
En trobava aquesta descripció; edifici de dues plantes més les golfes sota la teulada de doble vessant sobre els murs laterals. La façana, a migdia, té portal d’arc de mig punt de gran dovellatge i al pis tres finestres rectangulars, la central amb guardapols i un emblema en relleu a la llinda.

Dos grans badius s’obren a les golfes. A l’angle sud-oest hi destaca una garita amb coberta cònica sobre un gran basament de pedra amb cercles en degradació acabats en un mènsula esculpida en forma de cap humà.

Al sud-est es dreça una torre quadrangular coronada amb merlets esglaonats que era separada de la casa i posteriorment hi fou ajuntada. En època molt més recent -segurament en el segle XIX- es construí una torre parella al nord-est i un cos avançat entre ambdues torres que té una galeria d’arcades. La torre antiga que s’obre al mur de migdia de la torre s’hi ha col•locat modernament. L’interior s’amplià sobretot en el segle XIX; algunes habitacions tenen pintures murals d’aquesta època .


Actualment pertanyen a aquesta casa pairal també les masies veïnes de Can Codina i Mas Espanyol.


A l’altre costat de la carretera vella de Calella hi ha restes d’un jardí romàntic que va ser degradat l’any 1987 en construir-hi una pista de tennis.

Els Borrull eren remences redimits que participaren activament en les guerres civils catalanes del segle XV.

Posteriorment el rei Ferran concedí als Borrull el círgol militar. El 1725 la pubilla Margarida Borrull es casà amb Josep de Vehí i Pastells, de Castelló (ciutadà honrat, cavaller d’Empúries).* Quina condecoració i/o dignitat és el círgol?.

Josep M. de Vehí i Ros fou senador del regne entre el 1877 i 1880. La propietat s’estén des de Santa Margarida fins el mar i comprèn la masoveria dita Mas Xinxer.

Les torres de guaita i bada, les fortificacions i tots els sistemes de protecció i defensa que s’aixecaven per combatre l’amenaça dels pirates han esdevinguts inútils , fa molts anys que el perill ve del centre, del nord i fins del sud.


S’endevina en les imatges un campanaret, a la fitxa no es fa esment de l’existència de cap capella en aquesta casa, agrairé en cas afirmatiu que em feu saber l’advocació i em trameteu imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario