domingo, 12 de febrero de 2017

EL "CALVARI" DEL SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE BELL-LLOC. PALAMOS . L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

La Nicole Rodríguez Jones té un tresor a la seva pàgina :
https://www.facebook.com/nicoledhouglan/media_set?set=a.1890302144546082.1073742140.100006989435116&type=3

El Santuario de la Madre de Dios de Bell-lloc

La capilla de Santa María de Bell-lloch data del siglo XIII. Este santuario se encuentra a la falda del Montagut.

Durante siglos fue frecuentada por los vecinos del valle y por peregrinos de toda la comarca que asistían para rogar y suplicar a la Virgen de Bell-lloch.

Album creado por Nicole Rodriguez y Francesc Vila Andreu

Patrimoni Gencat ens explica que L'ermita es troba documentada al segle XIII quan Pere Castellnou, senyor del castell de Vilarromà, l'esmenta com a capella del castell.

Sant Josep Oriol per rebre ordres majors obtingué un benifet en aquesta església (1675).

L'església actual fou construïda al segle XVIII i s'acabà l'any 1758. Els frescos són de Francesc Viladesall (1868).
El 9 de juliol de 1869, per la desamortització, és venuda en subhasta a Josep Molla.

Foto de principios del siglo XX del Santuario de Bell-lloc. A mediados del siglo XVII se construyeron unas viviendas para los peregrinos que quisieran reposar allí. Habia 13 fogones para cocinar, un comedor y varias estancias.


En primer término vemos la casa de la ermita y al fondo el castillo de Vila-romà. La capilla queda a la izquierda del edificio. Autor desconocido.

L'any 1909, després de canonitzar al sant Barceloní, s'inaugura una altra vegada el culte.


El 23 de mayo de 1910 se inauguró este bello altar y retablo que más tarde fue destruido durante la Guerra Civil. Fotografo Manuel Genovart i Boixet, entre 1919 y 1935 AFCEC

L'agost del 36 el retaule, les imatges i el mobiliari interior foren destruïts, la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el regim LEGÍTIM de la II República, comportarà irreparables pèrdues patrimonials i humanes.


Esta era la Virgen de Bell-lloc original que fue destruida durante la Guerra Civil. Foto cedida por Gabriel Martin Roig.

L'any 1943, amb una nova imatge, esculpida pels germans Enric i Rafael Pagès de Palamós, s'instauren els aplecs del 8 de setembre.


La estatua se sufragó con limosnas de los devotos de San Juan de Palamós, Palamós, Vall-llobrega, Calonge, Mont-ras, Calonge y Palafrugell. Esta estatua de la Virgen de Bell-lloc aún sigue en la ermita. Foto cedida por Salvador Fornós

Els actuals propietaris de la masia, , hereus de Hans Engelhorn (1889-1960), no han permès la celebració de l'aplec, que era molt popular, des de l'any 1975. Per aquest motiu mantenen un plet amb el bisbat que ha declarat Bell-lloc de culte públic. L'ajuntament també reclama l'església com a patrimoni municipal.

l'any 1994, el Tribunal Supremo puso fin a la querella que determino que el dueño debe permitir el acceso público al Santuario por los cuatro caminos que conducen al mismo; y permitir el uso público en cualquier día del año del espacio necesario para la destinación al culto.

La premsa, recull però, que malgrat la sentència continuen els entrebancs per accedir al santuari.
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2012/06/10/lermita-bell-lloc-disputes-veins-propietaris-pel-lliure-acces/566676.html

La descripció ens diu que es una capella d'una nau amb capçalera carrada, coberta amb volta de mig punt rebaixat amb llunetes de 4 trams. Darrera de l'altar hi ha un altell al que s'hi accedeix per dues escales, una a cada costat, on hi ha la imatge de la Verge. A les 16 arestes hi ha pintats uns frescos i la resta de la superfície està emblanquinada. La façana té una porta allindada (llinda amb data de 1758) sobre la qual hi ha un rosetó. La cobert és a dues vessants amb un campanar d'espadanya. Els murs estan emblanquinats, a excepció els angles i el marcs de les obertures que són de pedra ben escairada. El costat dret de l'edifici s'allarga amb les dependències, antigament destinades a l'hostatge dels peregrins.

Aspecto del interior del santuario una vez terminadas las últimas obras de restauración.Foto cedida por Salvador Fornós.


L'ermita i la masia, també del segle XVIII, han estat molt reformades en els últims anys.


Vista del Santuario y de la finca de Bell-lloch. Foto cedida por Salvador Fornós


Els Goigs hauran d’incorporar el ‘Calvari de Santa Maria de Bell-lloc’

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La Maria Plana Pla, em deixava un missatge al facebook; d`aquest lloc tinc de dir que el meu pare l’any 1943 va portar la verge actual amb el seu carro, cosa que sempre va recordar amb molta honra , el nen Jesús te un dit trencat, dissortadament, es va enganxar amb una branca de olivera, també tinc de dir que es va lluitar molt per recuperar l`ermita, uns dels lluitadors va ser el meu pare junt amb altres persones, recordo que a les 2 de la matinada de un dia qualsevol ens ve a casa Mn. Josep Plaja i Mateu a buscar documents per a on passaven els antics camins, l`any 1992 es va poder tornar a celebrar la missa, en la que al meu pare li saltaven les llàgrimes, el dia 6-3-1993 va perdre la vida molt a prop de Bell-lloc; actualment es fa la festa el mes de Setembre sense cap impediment, els camins estant oberts, no hi ha cap problema, gracies a Josep Plaja, Adolfo Rosselló, Jaume Rosselló i Pere Plana entre altres.

Havíem fet un article l’any 2013 amb fotografies de la Maria Plana Pla.

http://relatsencatala.cat/relat/santuari-de-santa-maria-de-bell-lloc-a-palamos-lemporda-jussa/1044595


 Que la Marededéu   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illenlas,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... pagesos, ramaders  ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario