martes, 21 de febrero de 2017

MAS PETIT D' EN CAIXA. ERMEDÀS. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies del Mas Petit d’en Caixa, a Ermedàs, terme de Palafrugell.

Trobava a la pàgina 224 de 480 de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

Torre de defensa que té la masia adossada a la meitat inferior del seu costat de ponent. L’edifici ha estat objecte d’un intervenció per convertir-lo en residència de plaer, segurament, la qual ha quedat interrompuda. La torre, ben diferenciada de la casa, es dreça damunt d’un petit monticle rocós de granit que serví de fonamentació. És una planta quadrada, d’uns 12 metres d’alçada. L’interior es divideix en dos pisos, originalment amb sengles voltes de canó de les quals només queden les arrencades, amb empremtes de l’encanyissat. El muret de coronament de la terrassa superior havia arribat als nostres dies força escalabornat. En les obres dels anys 1980 ha estat anivellat horitzontalment, de manera que ja no es pot esbrinar si hi havia hagut merlets. El mur meridional de la torre és perforat per dues petites portes corresponents a cadascun dels pisos. Són d’arc de mig punt i dovelles de mida mitjana ben tallades i polides. La que s’obre a la planta baixa és una mica enlairada del sòl.


La superior la identifiquem també com una porta per la seva estructura i dimensions - idèntica a l’altra- sense ampit i amb l’existència de dos encaixos, als costats de la base, probablement per sostenir un pont de fusta. Les dues portes creen un sol eix vertical, si bé descentrat, a la meitat de ponent de la seva façana, a nivell de la segona planta hi ha, a tot volt, una filada d’espitlleres molt petites; la resta dels paraments són opacs només amb forats a les bastides. La torre presenta dos tipus d’aparell clarament diferenciats. Fins a un nivell poc superior a la porta baixa es construí amb blocs de pedra grans, només trencats que creen un aparell irregular amb el morter ben visible en els junts. Al seu damunt, la part restant dels paraments, es construïren amb petits carreus força ben escairats que es col•locaren en filades seguides rectangularment. Les cantonades són fetes amb carreus escairats, tant en un sector com a l’altre.

La masia és de dues plantes, rectangular, i de tres eixos. A la façana, a migdia, hi ha la porta al centre i tres finestres al pis, més altres dues petites obertures als baixos. Són obertures rectangulars amb llindes monolítiques i ampits motllurats. El teulat és de dues pendents sobre els murs de més llargada. L’interior ha conservat força bé la compartimentació original.

Hi ha un cobert adossat al mur de llevant de la torre que ha estat consolidat, en el moment en què també es construí un nou cos d’edifici a ponent del mas.

La “restauració” iniciada té aspectes molt discutibles. Com la construcció afegida a ponent del mas, amb finestres apaïsades i imitació dels aparells antics de la casa. S’ha destruït l’antic remolinat de la façana del mas.

La casa és envoltada de camps de conreu. És interessant la vegetació de la riera propera i dels marges que limiten els dits camps;especialment el situat vers el nord-est, amb algunes oliveres de grans proporcions.

La torre sembla força anterior a l’actual casa. Tant pels aparells com per les portes – gòtico-renaixentistes – la torre no sembla però, posterior al segle XV o principis del XVI. Les espitlleres no són per arma de foc. Per les portes diríem que és possible que tingués o hagués de tenir relació amb un edifici situat diferentment que el mas actual.


El mas té les característiques pròpies del segle XVII o principis del XVIII; no hi ha dates gravades que ens el datin amb certesa.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’arquitecte que duia terme la ‘restauració’.

Afirmava suara a :
http://www.lactual.cat/cat/notices/2017/02/-tot-esta-descobert-pero-no-tot-es-accessible-24363.php
"Tot està descobert però no tot és accessible", el Joan Dalmau Juscafresa es deleix per posar ‘llum’ sobre el patrimoni històric i/o artístic de Palafrugell. Ens falten a Catalunya MOLTES PERSONES COM ELL

No hay comentarios:

Publicar un comentario