lunes, 22 de abril de 2013

BARRAQUES DE S'ALGUER PETIT. PALAMÓS. L’EMPORDÀ JUSSÀ

La Maria de Sant Joan de Palamós m’enviava una fotografia bellíssima dels 4 estatges rectangulars que s'organitzen formant mitgera.

Les construccions daten de finals del segle XIX i la seva utilització inicial era la de guardar la barca i els atuells de pesca, aleshores només feien de vivenda ocasionalment.

Gràcies a la campanya popular en favor de la preservació del paratge, (sentència de 20-XI-1975); propiciada sens dubte per l’estat agònic del franquisme, foren salvades de la demolició.

Posteriorment, l'Acord del Govern de la Generalitat de Catalunya, de 13 d'abril de 2004, declarava bé cultural d'interès nacional, en la categoria de conjunt històric, la cala s'Alguer, a Palamós, i se'n delimitava l'entorn de protecció. Ara només cal que el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, ens ho respecti.

Actualment estan habilitades com a vivendes i són cases d'estiueig.



Les façanes posteriors estan encastades al desnivell del terreny. Per la part del davant cada façana té una gran porta i una petita finestra superior per a la il•luminació. Les parets són de pedra i estan emblanquinades. El sistema de coberta és una volta de canó de tres guixos de maó. Es conserva perfectament l'estructura original, només cal remarcar els dos cossos lateral afegits per ampliar l'espai habitable.

El topònim evoluciona etimològicament d’alga+er com sufix. En el golf d'Alguer se’n acumula molta d’alga , i possiblement d’aquí li deu venir el nom.

No hay comentarios:

Publicar un comentario