martes, 2 de abril de 2013

LA TORRE DE CAS D’ÀGER. LA NOGUERA.

El Tomàs irigaray Lopez, la Carmen Toledo Cañadas, i el Joan Farré Farré, s’aturaven davant la restaurada Torre Rodona de Cas, al terme d’Àger, a la comarca de la Noguera, a la Província de Lleida , que formava part segons llegim del ‘ Castell ‘, la transcripció de l’àrab ‘Qalat’ قلعة , evoca més una fortalesa , que un edifici sumptuós. Altrament en territori català la denominació ‘ Castell’ s’atorga fins a cases ‘fortificades’ . En tot cas, res a veure amb la ‘terra de la fantasia de Walt Disney’.



Llegim que té planta circular, i una alçada que si be és avui només de 9,5 metres, possiblement era superior al segle xi.

Es conserven dos nivells, l’inferior, arran de terra, i el pis principal.

La porta, d’arc de mig punt adovellat, és situada a uns 6 metres del terra, nivell que devia correspondre al primer pis, on hi havia també tres espitlleres d’un sol biaix per la cara interior, destinades a la guaita.

En això de les ‘restauracions’ és difícil encertar, per excés i/o per defecte quasi sempre – per a nosaltres aquí per exemple – sempre s’acaben fent ‘idealitzacions’.

Sempre però, millor ‘ensucrades’ que ‘ensulsiades’, oi ?.


God save the catalan people

No hay comentarios:

Publicar un comentario