viernes, 26 de abril de 2013

DE PASSEIG PER LA SEU D’URGELL

El Passeig Joan Brudieu, que separa la ciutat emmurallada ubicada en el centre històric de la Seu d’Urgell, de la ciutat construïda el 1927 pel arquitecte Joan Bergós i Massó (Lleida, 1894-Barcelona 1974), a qui s’encarregava la planificació de l’eixample de la Seu d’Urgell. Ens recorda la presència a la Ciutat del que ha estat considerat un dels millors músics de tot el Renaixement català .

H a vist, al llarg dels més de 100 anys de la seva existència, ‘passar’ la vida , dies grans, dies de mercat, dies de guàrdia,... només a tall d’exemple, i aprofitant-nos de les imatges històriques que recollia la que la família Salsas Moreno, conservades avui al Fons Courer , ho podreu comprovar :

Ja l’any 1912, la infanta Isabel de Borbó va ser rebuda pel president de l’ajuntament, Enric de Llorens, a l’antiga plaça de Tetuan.



Canviant d’ambient “reial”, cap el 1915 es va traslladar la fira de bestiar del passeig de Tetuan al firal.



En aquella època era molt corrent veure les mainaderes tenint cura de la quitxalla.

No trobava cap imatge de l’any 1918, en que el passeig de Tetuan estava guarnit amb un arc triomfal doncs s’esperava la visita del cardenal i nunci apòstolic d’origen italià Mons. Federico Tedeschini (Antrodoco 12-10-1873-Roma 2-11-59).





El rei Alfons XIII l’any 1924 va passar revista al batalló que lluïa un nou uniforme de vellut amb boina al mateix passeig

Durant els anys vuitanta es procedí a la demolició de la caserna militar del passeig i es dedicà a la construcció d’habitatges i espais destinats al comerç.

ROSA VENTURA CUTRINA


No hay comentarios:

Publicar un comentario