Va ser nomenat Inquisidor general en 1257, a Barcelona. Va lluitar activament contra l'heretgia i la usura, participant en la condemna del càtar Ramon de Jossa i, l’any 1262, en la d'Arnau i Ermessenda de Castellbó.
L’any 1273 va fundar el convent dominic de la Seu d'Urgell, del qual va ser prior, i des d'on va dirigir la lluita contra l'heretgia a la regió.
Va morir màrtir, en circumstàncies poc clares, lapidat per un grup d’heretges en 1277 o 1279.
Va ser enterrat a la catedral de la Seu, -després les seves relíquies van ser traslladades a l’Església de Sant Domènec de la Seu; en ésser desamortitzat el convent, van ser traslladades novament a la catedral- i venerat com a sant a la comarca. Rep culte local com a beat, a Urgell i Moià.
El primer emplaçament del convent de frares predicadors de Sant Domènec fou extramurs (1273), passat el portal d’Andorra, lloc on encara fa pocs anys que, en construir-hi cases, s’hi trobaren tombes.
La introducció dels dominicans a aquestes terres es va veure afavorida per la seva confrontació amb l’heretgia albigesa, que hi havia arrelat. A ells fou confiada l’extirpació de l’heretgia per mitjà dels predicadors i del tribunal de la Inquisició.
L’any 1364, per motius de defensa de la ciutat, el convent es traslladà a l’interior del recinte, a l’antiga església de Sant Miquel que havia estat seu d’una canònica i que en aquell moment era una parròquia. A mitjan segle XIV fou donat a la comunitat de Sant Domènec i la parròquia es va traslladar a l’antiga església de Sant Pere, al sud de la catedral, que encara es conserva.
Al cap de poc temps l’església romànica fou substituïda per un nou edifici gòtic (primeria del segle XV), d’una sola nau i capelles laterals. La portalada és d’una gran puresa de línies. Tenia una torre a ponent, avui desapareguda, flaquejant el portal. El claustre gòtic, encara es conserva, formant part del Parador de Turisme.
Els quadres que decoraven l'església hi foren enviats per Llorenç Tomàs i Costa, (1660, la Seu d’Urgell – 1738 Viena). El seu cos fou traslladat l’any 1754 a la ciutat on va néixer i les seves despulles es troben a la capella del Roser de Sant Domènec de la Seu d’Urgell.
La seva biblioteca i pinacoteca també foren llegades a la seva ciutat natal, la Seu d'Urgell.
Aquesta església fou construïda a començament del segle XVIII com a capella del convent de les monges de l’ensenyança. Probablement foren les monges del Convent de la Companyia de Maria, que s’implantà a la Seu per obra del bisbe Simeón de Guinda (1722). Aquestes monges tradicionalment havien tingut cura de l’ensenyament de les nenes.
L’església de Sant Domènec o antic convent de Sant Domènec, és actualment una sala d’exposicions propietat de l’Ajuntament de la ciutat, es troba al Nord de la Catedral de la Seu d’Urgell.
Rosa Ventura Cutrina ( la Seu d'Urgell)
No hay comentarios:
Publicar un comentario