martes, 16 de abril de 2013

ESGLÉSIA DE LA SAGRADA FAMILIA DE NAVÁS. BAGES

L'any 1897 fou beneïda la primera l'església de Navàs amb caràcter de tinença parroquial. El Municipi era encara Castelladral, però el raval de "Les Cases de Navàs" creixia espectacularment al peu del Llobregat.

L'any 1906 esdevenia parròquia independent.

L'església parroquial de la Sagrada Família de Navàs és un edifici d'una àmplia nau central, amb un transsepte molt marcat. De gran alçada i construïda en diferents etapes, respon al disseny original projectat a finals del segle XIX. En un estil que podem qualificar d'esteticista-eclèctic, centra la plaça que porta el seu nom i constitueix un element característic de Navàs.



En destaca la imponent cúpula i el seu característic campanar, dels anys 1928-31, obra de l’arquitecte modernista Bernadí Martorell i Puig (1877-1937)

Llegia que va quedar molt malmesa el 6 d'Octubre de 1934, i un desprès del genocidi contra Catalunya 1936-39, començà una restauració primerament a l'interior , i l’any 1950 l'ampliació dirigida per l'arquitecte barceloní A. Tintoré ,- del que no trobava cap referència - i les pintures murals de Joan Baptista Torras i Vives, fetes en els anys 1950 i 1960.

El 31 de Desembre de 1979 es beneí l'altar dissenyat per Joan Baptista Torras i Vives

Voldríem saber qui aixecava l’església l’any 1897, el nom propi i els cognoms de l’arquitecte de la reforma, i la ‘petita història d’aquesta església’ fins al present.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario