jueves, 18 de abril de 2013

SANT MIQUEL DE MONTSERRAT


La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur,  visitaven Montserrat, i ens aniran fent arribar imatges i cròniques dels seus passos per  aquests ‘penyals coberts de romaní’ que son per als creients ‘l’escala de la glòria’.Començaven per l’ermita’ nova’ de Sant Miquel.  L’any 1211, Guillem de Montserrat i la seva muller Beatriu cediren a la Verge els drets que tenien a la quadra i dependències que pertanyien a Sant Miquel.

En la Crònica del rei Pere IV d’Aragó, en escriure la seva anada a Montserrat el 29 d’abril de 1344 cita “...una església apel·lada Sant Michael”.

El Baró d'Eroles, Joaquim d'Ibáñez-Cuevas i de Valonga (Talarn, Pallars Jussà, 1784 - Daimiel, Ciudad Real, 22 d'agost de 1825), que seria nomenat capità general de Catalunya,  els anys 1813 i el 1814,  , era segons les dades biogràfiques publicades per  l’Ajuntament de Talarn, “El responsable d’organitzar  l’any 1811, la desgraciada fortificació de Montserrat, que acabà amb l’incendi i el saqueig del monestir per Suchet”

S’explica que; ‘contra l’opinió de la Comunitat, per estratègia, segons ell; com a pretext, a la vista dels altres;  enderrocà  del tot l’ermita de Sant Miquel, perquè no poguessin fortificar-s’hi els enemics.

Les tropes espanyoles – d’obediència catòlica, apostòlica i romana - ,  mutilaren i llençaren la imatge del Sant a un bardissar.  

La conquesta de Montserrat costà a Louis Gabriel Suchet (Lió, 2 de març del 1770 - Marsella, 3 de gener del 1826), unes 200 baixes en vides humanes,  pel costat espanyol – com a mínim – foren   unes 400, tot i que no hi ha dades ‘oficials’.

L’estultícia i la covardia de les forces espanyoles va entrar a formar part de la llegenda, i quasi s’havia oblidat fins als fets tràgics de  Diwaniya :

Cinquanta anys més tard, el 1861, hi hagué un incendi dels més importants de la muntanya , en un  bosc proper a la capella;   per ofegar-lo, els monjos hi tiraren terra.

Per atzar, la sagrada Imatge enderrocada l’any 1810 pels militars espanyols va ésser descoberta entre les runes.

Actualment consta com a peça històrica al Museu del Monestir

No hay comentarios:

Publicar un comentario