jueves, 18 de abril de 2013

SANT MIQUEL DE MONTSERRAT


La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur,  visitaven Montserrat, i ens aniran fent arribar imatges i cròniques dels seus passos per  aquests ‘penyals coberts de romaní’ que son per als creients ‘l’escala de la glòria’.



Començaven per l’ermita’ nova’ de Sant Miquel.  



L’any 1211, Guillem de Montserrat i la seva muller Beatriu cediren a la Verge els drets que tenien a la quadra i dependències que pertanyien a Sant Miquel.

En la Crònica del rei Pere IV d’Aragó, en escriure la seva anada a Montserrat el 29 d’abril de 1344 cita “...una església apel·lada Sant Michael”.

El Baró d'Eroles, Joaquim d'Ibáñez-Cuevas i de Valonga (Talarn, Pallars Jussà, 1784 - Daimiel, Ciudad Real, 22 d'agost de 1825), que seria nomenat capità general de Catalunya,  els anys 1813 i el 1814,  , era segons les dades biogràfiques publicades per  l’Ajuntament de Talarn, “El responsable d’organitzar  l’any 1811, la desgraciada fortificació de Montserrat, que acabà amb l’incendi i el saqueig del monestir per Suchet”

S’explica que; ‘contra l’opinió de la Comunitat, per estratègia, segons ell; com a pretext, a la vista dels altres;  enderrocà  del tot l’ermita de Sant Miquel, perquè no poguessin fortificar-s’hi els enemics.

Les tropes espanyoles – d’obediència catòlica, apostòlica i romana - ,  mutilaren i llençaren la imatge del Sant a un bardissar.  

La conquesta de Montserrat costà a Louis Gabriel Suchet (Lió, 2 de març del 1770 - Marsella, 3 de gener del 1826), unes 200 baixes en vides humanes,  pel costat espanyol – com a mínim – foren   unes 400, tot i que no hi ha dades ‘oficials’.

L’estultícia i la covardia de les forces espanyoles va entrar a formar part de la llegenda, i quasi s’havia oblidat fins als fets tràgics de  Diwaniya :

Cinquanta anys més tard, el 1861, hi hagué un incendi dels més importants de la muntanya , en un  bosc proper a la capella;   per ofegar-lo, els monjos hi tiraren terra.

Per atzar, la sagrada Imatge enderrocada l’any 1810 pels militars espanyols va ésser descoberta entre les runes.

Actualment consta com a peça històrica al Museu del Monestir

No hay comentarios:

Publicar un comentario