miércoles, 17 de abril de 2013

CAN VILARDEBÓ. LLIÇÀ D’AVALL. EL VALLÈS ORIENTAL.

En la tasca de documentar – mínimament – el Patrimoni Històric i/o Artístic de Lliça d’Avall, o de Vall, o Jussà, topava amb un fet cabdal, en el cens de 1900 consten 395 ànimes ( aleshores només hi havia ‘cristians vells’ ), no es superarà el miler fins als anys 1970, i es tancava l’any 2020 amb 6.497 habitants de dret. Trobar un lliçanenc, de pares nascuts també a Lliçà, és molt més difícil que trobar un polític honest.

L’Ajuntament no disposa d’un Catàleg de Patrimoni.

Quan m’aturava per retratar Can Vilardebó, tenia clar que més enllà de no disposar de dades ‘històriques’ , estava al davant d’una de les ‘cases grans’ en tots els aspectes.



Les característiques de l’edifici el situen als segles XVI-XVII , amb restauracions i reconstruccions quan ha calgut.


La minsa descripció tècnica ens diu : Edifici cobert a dues aigües i amb torres quadrangulars laterals.

Té doble façana amb portes d'onze dovelles cadascuna.

Cal destacar una finestra coronella i una lobulada.

A la finca es conserven les restes de la torre de defensa de l'antic castell de Lliçà, nom pel qual es coneixia abans tota la finca de Can Vilardebó.





El Crisant Palau pública una fotografia – feta possiblement amb un dron – amb aquest peu informatiu;  12-06-1980 - Lliça de Vall - Can Vilardebo


El cognom té un blasó :


De plata, ocho estrellas de oro, puestas en banda. [A. G. Carraffa] [V. de Cadenas].

Els lliçanencs ‘de tota la vida’ sou especialment pregats d’ampliar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario