martes, 9 de abril de 2013

LA CASA DE JOAN SANPERA i TORRAS. EL LLEDONER. CATALUNYA

La Rosa Ventura Cutrina, i el Xavier Casadó Colom em feien arribar juntament amb aquesta crònica, unes imatges de la casa que és coneix com : CASA DE JOAN SANPERA

L’Antic Barnils i Ambrís (1909 - 1920) era l’alcalde de les Franqueses del Vallès, quan l’arquitecte Albert Juan i Torner (Barcelona, 1872-1957), aixecava la casa l’any 1912, per encàrrec de Joan Sanpera i Torras, comerciant i mecenes català, que havia nascut el 4 de setembre de 1840 al barri del Lledoner; destaquem com obres que va assumir en benefici de la comunitat : les reformes de l’antiga església de Santa Eulàlia de Corró d'Avall (desapareguda després de la Guerra Civil), la nova capella de l’església de Santa Maria de Llerona, la construcció d’un escorxador (avui escola municipal de música) , i el nou edifici de l’ajuntament, d'estil modernista, amb dues escoles i habitatges per als mestres; en agraïment, se li va concedir el títol de marquès de les Franqueses.



L'any 1926 es coneixia com "Can Sanpera de l'Hostal"

L'any 1958 s'inaugura el local del col•legi Maria Anna Mogas i Fontcuberta (Hostal del Lledoner, agregat a Les Franqueses del Vallès, 13 de gener de 1827 - Fuencarral, Madrid, 3 de juliol de 1886). Conegut popularment per les ‘monges grises’.

La descripció tècnica ens explica de l’edifici : Té planta baixa, dues plantes pis i coberta composta a vàries vessants. A la cantonada de Ponent sobresurt una torre mirador amb coberta de pavelló a quatre vessants. Les façanes estucades estan decorades amb motius florals que, juntament amb la porta d'entrada, la coberta de teula vidriada, els merlets de les baranes del terrat i els elements de ferro forjat, són representatius del llenguatge modernista.

Pensem estar encertats quan relacionem aquell Joan Sanpera ( sense cognom matern – aquest és un altre mal vici que ens enganxaven els espanyols - ), amb Joan Sanpera i Torras, primer marquès de les Franqueses del Vallès.

Agrairem com sempre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario