sábado, 6 de abril de 2013

CEMENTIRI MUNICIPAL DE PALAMÓS. EMPORDÀ JUSSÀ

Disposen els palamosins de dos fossars, el de Palamós,



i el de Sant Joan de Palamós



Hi ha una llarga tradició a la vora de la mediterrània pel que fa situar aquestes ‘infraestructures’ en llocs elevats que tenen en ocasions vistes sobre el mar. La llum i el clima, ajuden a dotar a aquests indrets, d’un aura de pau, tranquil•litat i repòs. Dissortadament la vida ‘moderna’ ha trencat aquest tòpic ‘ del repòs etern’, en alguns casos de forma dràstica.

El Cementiri Municipal de Palamós està situat sobre un promontori molt proper al nucli urbà.

El recinte té planta trapezoïdal i la façana s'orienta a S-O. La portalada té una obertura d'arc de mig punt i està coronada per un frontó, sostingut per pilastres, rematat per una creu de ferro forjat.



A l'interior hi ha un primer espai amb una creu de terme al centre i edificacions a banda i banda.

Seguidament, a un nivell més baix, trobem el llarg passadís central amb caminets perpendiculars als costats on s'aixequen els nínxols i mausoleus formant fileres. Les construccions que fan de mausoleus, són de planta rectangular amb coberta de volta de canó de rajola, són similars a les barraques de pescadors.

Al fons la capella del Sant Crist de planta rectangular i coberta a dues vessants. La porta és d'arc apuntat emmarcada amb una decoració en baix relleu sobre la que hi ha un petit rosetó. Els motius ornamentals són una barreja d'estils diversos. Hi ha gravada la data 1899.

Tot el conjunt està enjardinat.

Ens agradaria tenir més noticies d’aquest fossar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario