viernes, 12 de abril de 2013

SANT SADURNI DE ROTGERS. BORREDÀ

L’Albert Vàsquez Ribes publicava a FOTOLLIURE una bellíssima imatge de l’esglesiola de Sant Sadurní de Rotgers ; se’n ha parlat molt i bé d’aquest temple romànic d'una sola nau, amb un absis semicircular a llevant datable al segle XI, i amb la porta d'accés al mur de migdia, formada per un arc de mig punt adovellat.



L'any 938 es documentat un nucli de població amb el nom de "palatium Rodegarii" que ja disposava d'església que era sufragània de Santa Maria de Borredà i per tant del monestir de Santa Maria de Ripoll

L’advocació de Sant Sadurní – com la de Sant Martí – procedeix de les terres franceses, i ens les portaven les tropes franques, quan participaven en la reconquesta d’aquestes terres als sarrains.

La descripció tècnica diu : feta amb carreus ben tallats que formen filades regulars, es coberta amb volta apuntada i lloses de pedra. Damunt de la nau es va construir el campanar de torre de dos pisos amb obertures d'arc de mig punt al primer nivell i amb obertures geminades al segon, la nau i el campanar són de la primera meitat del segle XII

A l'entorn de l'església hi ha un mur de pedra seca que tanca el perímetre del que fou, fins a començaments del segle XX, el cementiri.

Entre 1582 i 1606 es va substituir la coberta de tot l'edifici, es va reparar la volta de la nau i es consolidar el campanar.

A mitjans segle XVII es va construir, al peu de la nau, un cor elevat de fusta, i entre 1705 i 1725 el sepulcre de la família Cirera al centre de la nau.

El 1857 es va construir un altar paredat i s'enguixà l'absis.

L’any1910 s'enderrocà una construcció adossada a la capçalera.

Desprès del genocidi contra Catalunya 1936-1939, el culte - que fins aleshores havia estat regular – es va anar espaiant, fins que només es van mantenir les misses el dia del sant patró i per la segona Pasqua.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2011/09/sant-sadurni-de-rotgers-borreda_02.html
http://www.diba.es/documents/429042/366127cd-878c-43cd-ba4e-f3ecc143673a
http://www.coac.net/aadipa/arxius/activitats/visites/100717bergueda/Rotgers.pdf

No hay comentarios:

Publicar un comentario