domingo, 7 de abril de 2013

L’ENSULSIADA TORRE DEL MAS PEPÓ. PALAMÓS. EMPORDÀ JUSSÀ

La Maria de Sant Joan de Palamós retratava la infinita desolació de la casa dita Mas Pepó ( també Papó en ocasions ); l’indret en un promontori proper al camí Vell de La Fosca, gaudeix d’una situació estratègica privilegiada, ja que servia de punt d´enllaç entre totes les torres de la rodalia (Mas Agustí, Mas del Vent, Mas de la Pietat, Mas Juny, la Torre Ribes i el castell de Sant Esteve); malgrat haver vist per arreu abandó,i desolació aquesta visió ens pertorba.



La torre de Can Pepó està adossada al mur de llevant de la masia. És una construcció de planta rectangular i arribà a una alçada d´11'30 metres. El gruix de les parets oscil•la entre 0'64 i 0'90 metres. Actualment està parcialment derruïda, tenia com advertireu en la fotografia antiga :



Coberta a dues vessants, 3 pisos dividits per volta de canó rebaixada, els dos primers comunicaven amb la casa i al tercer s´hi accedia per una trapa. La cara N, adossada a la masia, conservava quatre espitlleres i dues finestres. Al costat E presentava varies espitlleres i una finestra amb espitllera sota l´ampit. A la part O hi havia les portes d´accés, una finestra i dues espitlleres horitzontals encarades a l´entrada. La façana mostrava una finestra i varies espitlleres. El parament és de pedra irregular, però els angles són fets amb carreus ben escairats.

La torre inicialment devia estar isolada, així ho indiquen les espitlleres interiors.

Temps enrere la porta devia estar a 3'90 metres del sòl i no es comunicava amb la masia.

Actualment tant la masia com la torre estan abandonats i mig enrunats i caldria procedir a la restauració.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalaunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario