La ciutat superava llargament els 5000 habitants quan s’encarregava a Bonaventura Bassegoda i Amigó (Barcelona, 16 de maig de 1862 - 29 de novembre de 1940 ) , i a Joaquim Bassegoda i Amigó (1854-1938), la construcció d’aquesta Casa senyorial de 1914-1919, que serà reformada desprès del genocidi contra Catalunya, l’any 1944 – no trobava cap dada de l’arquitecte autor d’aquesta reforma, sou pregats de fer-nos-ho saber al’email coneixercatalunya@gmail.com .
La denominació Can Morelló / Villa Rosita, ens fa pensar que el promotor tenia aquest cognom, sou pregats també de fer-nos-ho saber al’email coneixercatalunya@gmail.com .
La descripció tècnica ens diu : Vil•la modernista de planta baixa i dos pisos, amb entrada principal al jardí i una de lateral al carrer de Sant Pere. A la façana principal de la casa, el primer pis és perllongat cap al jardí per una tribuna que fa les funcions de porxo a la planta baixa, i la part superior del qual es converteix en terrassa del segon pis. L'entrada està a l'alçada d'aquest primer pis amb accés mitjançant una escala flanquejada per quatre columnes acabades en capitell jònic i amb un frontó neoclàssic. Les altres obertures de la casa (portes i finestres) estan decorades amb motius florals típicament modernistes i amb mosaics. Les baranes de la terrassa, balconets i terrat són de pedra artificial i al terrat llueix uns grans florons de terra cuita.
El jardí és a tres nivells, amb un templet al més alt. Tota la propietat està tancada per un mur de pedra amb una franja decorada amb mosaics modernistes, excepte una part del carrer de Sant Pere on hi ha la reixa d'entrada.
La casa apareix ja en una vista de la Ciutat feta pel Josep Salvany Blanch, l’any 1918.
Es tancava l’any 2012 amb un cens de 83.070 habitants de dret; la Ciutat no disposa de Catàleg del Patrimoni Històric i/o Artístic, el fet – per més que dissortadament habitual a Catalunya – crida l’atenció, màxim quan aquí tothom, s’omple la boca amb termes com Nació, Pàtria, Catalunya.
Sou pregats d’afegir-vos a la tasca de recuperar la memòria històrica, i completar, corregir i/o esmenar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Es sap perquè es va tancar?? Paso sovint per allà i cada vegada que la veig, com va deteriorant-se, em fa molta pena. I que ningú faci per recuperar-la.
ResponderEliminarEstic totalment enamorada d'aquesta villa. És una auténtica preciositat. Crec que l'haurien de restaurar urgenment avanç sigui massa tard...M'encantaria viure allà.
ResponderEliminar