jueves, 18 de abril de 2013

LA MASIA DE COROMINES DE VIVER

Ens aturàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, davant del gran casal, que com totes les coses vives, s’ha transformat i modificat successivament al llarg dels anys.



Coromines es troba documentada al segle XII, l'any 1115 Guadall va empenyorar a ‘carta de gràcia’ el Mas Corominas al Monestir de Serrateix pel preu de 50 sous i 25 diners els quals va tornar en la data prefixada.

L’any 1187 el Mas de Coromines figura en l'acta de consagració de l'església parroquial de Sant Miquel de Viver, car pagava delme de cereals, carn, formatge, ous i llana.

Al segle XIII consta com una propietat del monestir de Serrateix a la qual pagava censos fins al segle XIX.

La base medieval de la casa ha deixat pas a les ampliacions.

Esmentada en el fogatge de 1553 , augmentava les seves propietats al llarg de tota l'època moderna.

L’edifici fou ampliat bàsicament als segles XVII , XVIII i XIX , amb l'annexió d'una ala lateral de porxos de dos pisos orientada també a llevant; actualment es poden diferenciar dos cossos, el més antic es troba orientat a llevant , amb una teulada a doble vessant i el carener paral•lel a la façana.

Llegia que tenen a Coromines un petit arxiu familiar, amb documentació bàsicament a partir del segle XVII.



De la capella, advocada a sant Andreu, d'una sola nau i base medieval (segles XIV-XV) amb transformacions als segles XVIII i XX, en feixem - amb l’esperança d’ampliar-ho amb dades i imatges - un petit article: http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2013/04/sant-andreu-del-mas-coromines-de-viver.html

Sou pregats d’ajudar-nos en aquesta tasca de recuperar – fins on sigui possible – la memòria històrica de Catalunya, a l’email coneixercatalunya@gmail.com .

No hay comentarios:

Publicar un comentario