viernes, 12 de abril de 2013

MASIA BELLA PLANA. LLIÇÀ DE VALL. CATALUNYA

Retratava des de la distància aquest edifici de tipus basilical, amb el cos central més elevat, cobert tot a dues aigües, de la descripció tècnica reprodueixo : sobre la porta, bastant estilitzada, hi ha un balcó, i a la part superior del cos central hi ha una estança que travessa l'edifici perpendicularment a la façana i que a banda i banda s'obre en unes finestres coronelles. També un peculiar rellotge solar. Al seu voltant té múltiples dependències, algunes de recent construcció, entre les quals cal destacar una torre de maó emmerletada, sense cap funció aparent.



Bella Plana pertany a la finca de Les Torres de Santa Maria, i com aquesta, . pertany a l’OBRA TUTELAR AGRARIA encarregada de vetllar i protegir , els drets, i les persones dels menors que ho necessitin.

No trobava referències escrites en relació a la casa ( Lliça de Vall, no disposa d’un Catàleg de Patrimoni Històric ) , la seva edificació però , no pot ser anterior al segle XVIII.

La torre, posterior a l’edifici, pot ser del segle XIX.

Us deixo un enllaç , a l’excel•lent treball de Carlos Sánchez-Valverde Visus : LA JUNTA PROVINCIAL DE PROTECCIÓ A LA INFÀNCIA DE BARCELONA, 1908-1985: APROXIMACIÓ I SEGUIMENT HISTÒRIC

En el que està recollit el fet que a la Colònia Agrícola Santa Maria del Vallès, inicialment composta per l’Escola Agrícola Les Torres, dedicada a nens des de 1925, s’hi sumava l’any 1928 l'Escola Agrícola Bellaplana, que es dedicarà a nenes).

La Colònia està situada en una propietat originàriament de de Ramon Albó i Martí (Barcelona, 1872 - 1955), que va ser cedida al Tribunal de Menors per a Nens des de 1925.

Sou especialment pregats d’ajudar-nos a completar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , si ho feu la pàtria us ho agrairà; en cas contrari – d’acord amb la resolució del TSJC - haureu de parlar en castellà fins al darrer dia de la vostra vida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario