Pel que fa al topònim hi ha un acord quasi general – cosa sempre sospitosa – en que és derivat de l’antropònim llatí CORNELIUS, i això perquè en la documentació del segle X, apareix com Corneliano.
L’escut parlant de Cornellà no reforça aquesta tesis.
La cornella o cornella negra (Corvus corone) és una espècie d'ocell de la família dels còrvids, encara força freqüent a la Catalunya interior (especialment al Berguedà, el Solsonès i la Cerdanya), i molt escassa a la zona prelitoral i a la costa catalana. Això era així al segle VIII o IX ?.
Tenen a Cornella – a la més petita contrarietat - el costum d’enderrocar l’església parroquial de Santa Maria, i de fer-ho a càrrec els pressupost Municipal. Així va ser almenys, en els dies foscos del genocidi contra Catalunya 1936-39.
L’actual edifici religiós és el tercer , en la història de la ciutat de Cornellà, que es construeix en el mateix lloc.
La primera era en construcció del segle XI (entre 1065 i 1095) anys en que hi ha enregistrades donacions en moneda per a la construcció del Temple de Santa Maria de Cornellà. Als segles XV i XVI s'hi obriren diverses capelles laterals.
Cap a la segona meitat del segle XVIII, hom bastí – probablement amb els ‘diners d’Amèrica’ - una nova església al mateix lloc, que és la fou enderrocada l’any 1936.
L'actual es va encarregar al 1939 a l'arquitecte Enric Mora Guasch, , que la va construir al mateix lloc, però capicuada.
http://www.cultura.arqbcn.org/arxius/publicacions/Destrucci%C3%B3_2.pdf
Cornellà superava de llarg els 7000 habitants l’any 1936, i es tancava l’exercici 2012 amb una població de 87.458 veïns. No he sabut trobar – si el tenen – l’enllaç al Catàleg de Patrimoni Històric i/o Artístic.
No hay comentarios:
Publicar un comentario