jueves, 11 de octubre de 2012

CAN ROCA DE MOLINS DE REI

En aquesta tasca de recollir imatges del patrimoni històric i cultural de Catalunya, hi ha estones de tot, van però en un mateix indret de l’alegria - moderada - quan l’objecte a retratar manté unes condicions dignes, fins quasi a les llàgrimes, quan adverteixes descurança, incúria i un abandó que fa mal als ulls, com trobava a la que fou Casa Pairal de la família Roca; m’expliquen que de la construcció original que s’aixecava l’any 1768 , per acollir les oficines tècniques dels constructors del pont de Carles III , només en resta aquesta façana.


L'estructura és de planta baixa i dos pisos formant 3 cossos verticals els quals acaben, a la part superior, en forma a d'arc de mig punt. La part central té a la planta baixa dos finestres de pedra de caire gòtic, geminades i separades per una columneta, i als dos pisos un balcó amb barana de ferro. Els cossos laterals, simètrics, consten de finestres a la planta baixa, balcons al primer pis i ulls de bou al segon. La teulada és de dos aigües perpendiculars a la façana.

La nissaga Roca fou al llarg de més de cinc-cents anys una de les famílies més rellevants de la vila. Els Roca acumularen patrimoni fins a ser els primers contribuents del cadastre de 1732.

Quan va esclatar la Guerra del Francès, un membre d’aquesta família , Miquel Roca, va prendre part activa en la lluita armada i va protagonitzar actuacions destacades, com la d’aixecar sometent contra l’enemic i participar en l’organització de la resistència. Va ser elegit comissari, en representació de Molins de Rei, en la Junta Corregimental de Martorell. En acabar la guerra en agraïment al seu comportament patriòtic, va ser compensat amb la visita del rei Ferran VII en el seu retorn de l’exili.

No hay comentarios:

Publicar un comentario