martes, 16 de octubre de 2012

CAPELLA DE SANT JAUME DEL MAS TORRES DE BAGES


Em cridava l’atenció el fet que en algun moment – no en trobava constància documental -  es decidís SOBREALÇAR v. tr.  [Fer més alt allò que ja és alt ] aquest edifici religiós del que tenim la primera noticia l’ any 1635.

En aquesta data s’esmenta’  la capella de Sant Jaume ,construïda al costat de la casa com a església privada’ .  S’introdueix però un element de dubte quan s’escriu ‘ encara que no es possible esbrinar si amb anterioritat hi havia hagut o no alguna altra església’.    Defensem que no va ser en aquell moment de la història en que es va sobrealçar  l’edifici de Sant Jaume, que enlloc d’un campanar d’espadanya, tenia possiblement una torre campanar.


Atenen bàsicament a les disponibilitats econòmiques – suposades – se’ns plantegen tres possibles escenaris :   

 A mitjans del segle XVIII, el segon fill, el Reverend Josep Torras de Bages, és beneficiat de la Seu de Manresa.

.         L'any 1773 s'emparenten, a fi d'unificar el patrimoni, amb els Argullol que posseïen cinc masos i eren senyors jurisdiccionals de la quadra de Mataporros a la Segarra.

    Al segle XIX el cultiu de la vinya va donar grans beneficis a la casa – la propietat  més gran de la zona, o una de les que més – que   tenia – segons la documentació   54 rabassaires.

Sense cap dada per confirmar-ho – a  reserva de la col·laboració  que deixem interessada dels lectors a l’email coneixercatalunya@gmail.com – defenso com a més coherent que fos en el darrer supòsit , quan es dugués a terme l’obra, que hom pensa que va permetre dotar a la Capella d’un espai pel Cor.

La fil·loxera va comportar alhora que la pèrdua del conreu de la vinya, la possibilitat de treballar per als rabassaires  i les seves famílies.

Només el sostre sobrealçat de Sant Jaume ens recorda que la casa, la contrada,  i fins la comarca del Bages,  han viscut temps millors.


No hay comentarios:

Publicar un comentario