miércoles, 31 de octubre de 2012

SANT CUGAT DE GAVADONS EN TERME DE COLLSUSPINA AL MOIANÈS. CATALUNYA

El Tomàs Irigaray Lopez, i la Carmen Toledo Cañadas m’enviaven algunes imatges del seu darrer tomb pel Moianès.

En aquesta ocasió s’arribaven fins un dels sostres de la comarca ‘natural’, on s’aixeca a 1046 metres de latitud l’església coneguda com Sant Cugat de Gavadons, amorosament envoltada per antics masos com Miravalls, Mas Naulart, Bellver, .....; prop seu hi ha el naixement del Riu Congost.


De la descripció tècnica llegim ; església de mitjanes dimensions que s'aixeca en una elevació prop del turó de Puig Estels. És un edifici romànic del segle XII, al segle XVI l'església era coneguda amb el nom de Sant Cugat de Coll-sa-sima, ja que es trobava al cim de la serra que tanca la plana per la part de ponent i la separa del Moianès. Possiblement durant el segle XVI es van fer reformes a l'església, s'hi referen les voltes i se li van afegir dues capelles laterals cobertes amb voltes de creueria amb impostes esculturades a l'arrencada dels arcs i claus treballades.

Al segle XIX s'hi feren novament obres. El campanar d'espadanya es transformà en un cos quadrat de gran volum; es construí una sagristia adossada i la casa rectoral, aquesta reforma va suposar la mutilació de l'absis. També s’aixecava l'altar , d’estil neoclàssic popular, dedicat a sant Pere Màrtir.

Davant la porta d’entrada hi ha dues lloses, una és una lauda sepulcral amb un escut de la família Miravalls – força esborrat - que recorda però, l’especial relació d'aquest mas amb l'església.

Al costat sud de l'església hi ha un cementiri, on han arribat també les flors xineses.

No hay comentarios:

Publicar un comentario