viernes, 26 de octubre de 2012

CAN MONMANY A SANT CUGAT DEL VALLÈS OCCIDENTAL

Ens trobàvem a Sant Cugat, malgrat les apocalíptiques prediccions metrològiques que anunciaven aigua per la mort de Déu. La Maria – la nostra sherpa local – ens portava a veure la masia dita CAN MONMANY.


S’aixeca al peu del Puigmadrona, i fins l’any 1.639 se la coneix com Mas Brunet.

La família que li dona nom , els Monmany , van habitar-la de forma permanent almenys des de 1726; l’any 1735 es nomenat Batlle de la Quadra d'en Canals , Joan Oliver Monmany. L’any 1791 el ‘territori Monmany’ comprenia tres masos: Monmany, Mas Roig i Mas Cañelles. L’any 1850 es coneixia per els seus vins, xampanys , i olis de gran qualitat que s’exportaven a França. L’any 1884 Francesc Oliver-Monmany i Coll va fer obres d’ampliació em el vell edifici, d’aquella son : la torre central amb rellotge, la capella, les torretes de defensa.... El conjunt d'edificis actuals és bàsicament del segle XIX, quan la casa es va ‘especialitzar’ en la producció de xampany – dit ara cava -. Ens agradarà rebre al coneixercatalunya@gmail.com informació de l’advocació que tenia la Capella.

Ens expliquen – i voldríem confirmar-ho també – que la casa acollia estadants, i disposava d’amplis espais socials, que incloïen un teatre.

La descripció tècnica en diu :




Masia que està formada per varies edificacions. L'edifici principal és de planta rectangular i té planta baixa i pis i golfes. Predomina un cos central que sobresurt i que és simètric a l'eix transversal. La seva estructura de torratxa formada per tres pisos es coronada per un cos que s'alça en forma de pinacle. La torratxa és decorada amb balustrada i té un rellotge de sol inscrit. Cal destacar la balconada que surt del nivell de la façana principal i que es sostinguda per mènsules de ferro forjat. La teulada té un ràfec que es sostingut per tornapuntes de fusta. En un dels edificis situats davant del principal destaca una torre de defensa.

Sou pregats de completar i/o rectificar aquesta informació al nostre e.mail

No hay comentarios:

Publicar un comentario