lunes, 1 de octubre de 2012

LA CASA ALDAVERT A MATADEPERA

Quan Pere Aldavert i Martorell (Barcelona, 1850 — Barcelona, 1932) , Periodista, editor del diari La Renaixença, i polític, va començar a passar els estius amb la seva família Matadepera l'any 1888, el nombre de veïns era de 574. Dos anys després va decidir fer-se una casa, el projecte de la qual l’encarregà a Bonaventura Bassegoda i Amigó (Barcelona, 16 de maig de 1862 - 29 de novembre de 1940), arquitecte i escriptor, habitual col•laborador del diari.


Iniciada el 1890 no es va acabar fins el 1896. Aquell any s'hi va col•locar l'àliga quadribarrada, símbol de la Renaixença. En aquesta casa hi va passar llargues estades l'amic de la família, Àngel Guimerà i Jorge (Santa Cruz de Tenerife, 1845 — Barcelona, 1924) dramaturg i poeta.


L'edifici, de planta i pis, és un bell exemple del modernisme d'arrel goticista característic de la darrera dècada del segle XIX. Té diversos elements d'interès com l'àliga, el rellotge de sol de l'any 1897, el pinacle i el drac de la cantonada.



La composició de la façana segueix una distribució simètrica. La part inferior és més austera, la càrrega decorativa s'ha concentrat en el primer pis i la teulada. L'eix de simetria el marca la porta i el balcó. Les obertures inferiors presenten una llinda de pedra amb unes petites mènsules que representen elements de suport de les finestres i de la cornisa. Els dos pisos tradueixen la seva separació en la façana mitjançant rajols de ceràmica de dos colors col•locats de forma romboïdal. El pis superior i la teulada concentren la decoració més exuberant amb motius florals que decoren els balcons, les llindes, etc. La teulada està coronada en els vèrtexs per pinacles d'inspiració gòtica. El frontis presenta una barreja d'estils de factura classicista i gòtica. La teulada és de dues vessants amb el carener paral•lel a la línia de façana el coronament és amb merlets.

Una placa a la façana commemora que aquesta casa fou la residència d'estiueig d'Àngel Guimerà. Va ser durant aquesta estada a Matadepera on l'escriptor va escriure Mª Rosa.


En la llinda de la porta d'accés una inscripció diu "Fou feta l'any 1890".

La casa estava tancada el dia que fèiem les fotografies, ens agradarà saber coses del present a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario