martes, 2 de octubre de 2012

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN BAPTISTA A MATADEPERA AL VALLÈS OCCIDENTAL

La primera capella construïda en aquest indret va aixecar-se conseqüència dels nous establiments fets a banda i banda del camí ral de Barcelona a Manresa, cap a la fi del segle XVIII; la van fer els mateixos veïns d’una manera provisional, esperant el dia que seria parròquia. Desprès d’un fracassat projecte, l’any 1864, de fer-hi un nou temple, l’octubre de 1880 el bisbe José María de Urquinaona y Bidot (Cadis, 4 de setembre de 1813 – Barcelona, 31 de març de 1883) decreta la constitució d’una junta per ampliar la capella i construir-hi la rectoria.

El 23 de març de 1881 s’hi trasllada la rectoria, encara que provisionalment, des de l’antiga parròquia.

L’any 1903 es comencen les obres del campanar i el 7 d’agost de 1904 es fa la inauguració i benedicció. El mateix any es compra la que era casa veïna d’en Francesc Cortès (Quistó) per ampliar l’església fent-hi una altre nau.

L’any 1911 Mossèn Jaume Torres comença les obres del nou temple, projectat per l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó (Barcelona, 16 de maig de 1862 - 29 de novembre de 1940 – autor també de la Casa Aldavert al número 28 del carrer de Sant Joan - . L’octubre de 1917 es beneïa solemnement el nou temple.

L’església d’estil neogòtic, esta formada per tres naus i creuer, i aprofita algunes estructures de l’antiga capella.


L’any 1931 s’acabaria la façana rematada amb una creu de pedra de 0,90 metres d’alçada.

El campanar de planta quadrada és de 1904, la part inferior combina l’obra vista amb l’estucat mentre que els dos cossos superiors són d’obra vista, fa 24 metres d’alçada. Al segon cos hi ha l’esfera d’un rellotge i quadrifolis ornamentals, el cos de sobre hi ha les campanes, dues dels 1903.

Entrant a la dreta hi ha el baptisteri i al fons la sagristia

La façana esta ornamentada amb arquets cecs, un rosetó i un trencaaigües sobre la porta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario