sábado, 20 de octubre de 2012

CAL CAMPANER D’ESPARREGUERA

Retratava l’edifici de número 70 del carrer Gran d’Esparreguera, no trobava el nom de l’arquitecte i/o mestre d’obres a qui es va encarregar aixecar aquest edifici conegut com Cal Campaner ; Cal, s’acostuma a fer servir per designar edificis situats dins del poble, on viu algú conegut i àdhuc apreciat - denota confiança i proximitat - , si vivia a la casa la família que s’ocupava del campanar de l’església parroquial de Santa Eulàlia, tot quadra com un guant.

De la descripció tècnica reproduïm : Edifici de planta baixa i dos pisos entre mitgeres. A cada planta hi ha quatre obertures d’arc rebaixat.


A la planta baixa les dues obertures centrals són més lates que les laterals i donen pas a la botiga coneguda com Casa Cuscó.

En els altres dos pisos les obertures centrals són portes que donen als balcons, i les laterals són finestres.

L’edifici està rematat per un terrat amb barana.

A Esparreguera, naixia l’any 2004, l’Associació d’Amics del Campanar (AAC) en ple procés de restauració del campanar, i amb l’objectiu de conservar-lo, i alhora difondre i promocionar culturalment aquesta activitat.

El campanar de l’església parroquial de Santa Eulàlia - que esmentaven en parlar del temple parroquial - té 63 metres d’altura, és de planta quadrada, i a partir del segon pis es converteix en octagonal, és el segon més alt de Catalunya després del de Valls de 74 metres, va ser el primer però, en el període que va de 1636 [ data en que s’acaba la seva construcció) i, 1897 en els vallencs ( més acostumats a fer torres i castells ) acaben el seu.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions i/o rectificacions a l’email coneixercatalunya@gfmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario