lunes, 15 de octubre de 2012

CASA AMETLLER DE MOLINS DE REI

M’aturava per retratar aquesta casa pairal de principis del segle XIX adaptada a mansió senyorial, de propietat municipal va ser restaurada l'any 2006, i és actualment la seu de l’Arxiu Municipal, on podeu accedir lliurement en aquest horari d'atenció al públic :

Els dilluns de 16:00 a 19:00, i de dimarts a divendres de 10:00 a 13:00 hores.

Telèfon: 93 680 33 40

Fax: 93 680 34 53

Correu electrònic: arxiu@molinsderei.cat


La descripció tècnica d’aquest edifici de planta i dos pisos, ens fa ressalta a la planta inferior la gran porta amb arc escarser emmarcat en pedra i una finestra enreixada a cada costat. El primer pis consta de 3 balcons amb barana de ferro, i el segon té una finestra a cada extrem i, a la part central, 2 arcades. Les obertures estan emmarcades amb grans carreus de pedra, i la teulada és paral•lela a la façana.
S’ha de fer especial esment dels seus magnífics esgrafiats, combinant els colors blanc i rosat. Els motius varien a cada pis. Així, a la planta baixa formen rombes. Al primer pis es combinen els gerros amb els motius florals, i al segon pis els esgrafiats són en forma de creu, i a sota les finestres centrals reprodueixen la barana d'una balconada.

En algun lloc se l’anomena ‘CAN’, denominació que habitualment s’empra per referir-se a propietats situades fora del perímetre urbà, implica respecte, però també distància social. Contràriament ‘CAL’ és més propi del context urbà, i denota proximitat i coneixement. Com es tracta d’un edifici públic, pensem que CASA és la forma més adequada.

Té alguna relació amb la família Ametller que faria fortuna amb la xocolata ?. M’agradaria confirmar-ho perquè l’Antoni Amatller i Costa (Barcelona, 1851-1910), era nét de Gabriel Amatller, originari de Molins de Rei, i que va instal•lar vers el 1797 una fàbrica de xocolata artesanal al Born, Xocolates Amatller.

No hay comentarios:

Publicar un comentario