jueves, 18 de octubre de 2012

DELS ‘SECRETS DELS CARRERS DE BARCELONA’

Cercava localitzar la procedència d’una porta que llueix avui a l’Oller del mas en terme de Manresa, i en la que llueix un rètol : ESCUELA PRIVADA 219 DE BARCELONA


L’havíem situat a la zona de Sarrià, entre el Passeig de la Bonanova i el carrer Angli.
Llegia àvidament a la pàgina 23 del llibre ‘SECRETS DELS CARRERS DE BARCELONA’ :
Aquesta llarga via de l'antic poble de Sarrià, avui i barri de Barcelona, es va projectar en part als terrenys propietat de la Masia Anglí, de la que hi ha notícies des del segle XVIII.

Una de les txeques que depenien del Servei d’intel•ligència Militar, però que es trobaven sota una indissimulada influència soviètica estava situada al número 49 del carrer d'Anglí, en la confluència amb el Passeig de la Bonanova.

El destí d’aquest edifici va ser curiós ; a l’entrada dels feixistes va continuar funcionat com a Centre d’Internament per a nens orfes, ara però, Por la Gràcia de Dios, en virtut de la Declaració de Croada, amb llicència per a matar, violar,.... sense pecar.

L’any 1946 va ser la primera destinació a Espanya d'uns dos-cents nens polonesos segrestats pels nazis i rescats al final de la II Guerra Mundial.

Ha plogut molt – sortosament- però ultra saber on estava l’Escola Privada 219, ens agradaria tenir noticies d’alguna de les persones, catalanes i/o poloneses que van passar per aquest edifici.

No hay comentarios:

Publicar un comentario