lunes, 15 de octubre de 2012

CASA ROS ESTRADA A SANT ANDREU DE LA BARCA

L’edifici fou construït l’any 1923, per l’arquitecte, Josep Ros i Ros (Martorell, 1885 - Martorell, 19 de març de 1951), per encàrrec de l'industrial Josep Ros Estrada.

Arquitectònicament s'inscriu en la línia dominant en aquest tipus de mansions durant els anys vint, de planta rectangular amb planta baixa, pis i golfes, amb la característica torre-mirador i amb detalls decoratius hereus d'un modernisme ja en declivi.


La construcció d'aquesta casa va provocar friccions amb els veïns, ja que envaïa els solars confrontats; l’aspecte mutilat que presenta l’edifici – i que l’enlletgeix – ens diu que malgrat que l'any 2009 va ser adquirida per l'Ajuntament i habilitada com a escola-bressol, és manté l’animositat històrica. Allò del “Hacella y no enmendalla” , que fa un flac favor a l’Ajuntament i als propietaris veïns.

La descripció tècnica explica que l’any 1986 estava enclotada, i en pèssimes condicions.

En algun lloc se l’anomena ‘CAN’, denominació que habitualment s’empra per referir-se a propietats situades fora del perímetre urbà, implica respecte, però també distància social. Contràriament ‘CAL’ és més propi del context urbà, i denota proximitat i coneixement. Com es tracta d’un edifici públic, pensem que CASA és la forma més adequada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario