jueves, 16 de febrero de 2017

SABEU L’AUTOR DE L’EDIFICI DE LA CASA DE LA VILA DE PALAMÓS ?.

La Nicole Rodriguez Jones té un veritable tresor d’imatges a :
https://www.facebook.com/nicoledhouglan/media_set?set=a.1762533830656248.1073741989.100006989435116&type=3

Llegia a patrimoni Gencat que l'edifici de la casa de la Vila de Palamós, va ser bastit l'any 1906, data que hi figura a la llinda de la porta d'accés. Costa de creure que no es tingui coneixement del mestre d’obres i/o arquitectes, encara que s’acostuma a dir que ‘a cal ferrer, ganivet de fusta’, això passa de taca d’oli.

La Casa Consistorial de Palamós antes de la renovación de la fachada. Foto de principios del siglo XX donde vemos a gente de Palamós bailando sardanas. Es curioso que en esta foto vemos hombres y mujeres bailando juntos.



Nicole Rodriguez Jones

Patrimoni Gencat en fa aquesta descripció : edifici entre mitgeres que fa cantonada entre els carrers Major i Mauri i Vilar. Té planta quadrangular, amb planta baixa i un pis. És molt remarcable la façana d'accés; a la planta baixa hi ha una gran porta rectangular emmarcada amb pilastres de fust acanalat i capitell corinti. La llinda mostra decoració floral i clau central amb la data del 1906. El primer pis és ocupat per un balcó de pedra amb barana de balustres sostingut per mènsules, amb una gran obertura allindada dividida en tres parts per dos pilars i amb una decoració a l'emmarcament similar a la de la planta baixa i un frontó on hi ha l'escut de la vila. Són també elements dignes d'esment la sala de sessions, amb motllures, així com els detalls modernistes de l'escala d'accés al primer pis.


Ayuntamiento de Palamós en la calle Mayor. Procesión del Corpus con gigantes y cabezudos. Foto de A.T.V. Àngel Toldrà Viazo

Fou l’Àngel Toldrà Viazo [ATV] qui amb un contracte de tres anys, portaria al nostre país al Luciano Roisin, que treballaria per ell durant aquest període. El francès desenvoluparia posteriorment una activitat frenètica que el portaria a recollir imatges per arreu d’Espanya.

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2008/03/angel-toldr-viazo-ladelantat.html

Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquesta obra a l’email coneixercatalunya@gmail.com

P/D

No en tenen informació a:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/resultats.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Palam%C3%B3s&page=5

Gabriel Martin Roig, em deixava un comentari al facebook; si, va ser l'arquitecte i enginyer Zoilo Costart Calvet, del que trobava referència al seu traspàs a :

Gabriel Martin Roig, una vegada més,  aporta informació ; Zoilo Costart va néixer a Palamós el 1873 i va morir el 1945.


Nicole Houglan, m’enviava un email amb el següent text ;

Antonio Mora Vergés,

En el libro de Pere Trijueque Fonalleras ( Girona, 1953) ‘Palamós pedra a pedra, rajol a rajol. Evolució de l’estructura urbana. Els barris, els carrers, les cases’. Encontraras mucha información sobre Palamós.

“L’any 1906, Josep Mauri Vilar, comerciant palamosí que junt amb dos altres germanes havia fet fortuna als Estats Units i a Austràlia, va encarregar a l’enginyer Zoilo Costart Calvet el projecte d’un edifici nou que havia de substituir l’antiga casa que havien comprat el jurats l’any 1649.

Mauri amb esperit altruista, havia ofert el nou edifici –com seu de l’ajuntament- al consistori , i aquest havia acceptat amb molt d’entusiasme, por la qual cosa el nomenaven Fill Predilecte.

L’edifici antic es va enderrocar per aixecar-ne un altre de més modern amb les dependències i sala d’actes corresponents.”

Informacion sacada del llibre ‘Palamós pedra a pedra, rajol a rajol. Evolució de l’estructura urbana. Els barris, els carrers, les cases’. De Pere Trijueque Fonalleras , ( Girona, 1953 )

2 comentarios:

  1. L'arquitecte va ser el palamosí Zoilo Costart

    ResponderEliminar
  2. Josep Mauri y Villar era el tío abuelo de mi madre que aún vive con 90 años ,en Sevilla, si sevillanos con sangre catalana buena y benefactora (donó el ayuntamiento y el mercado) y tener que ver desde aquí a sujetos como rufián defendiendo lo indefendible...

    ResponderEliminar