Llegia un comentari ‘desafortunat’ relatiu a la família Bosch, en el per demés excel•lent treball :
http://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/anoia/137-st-pere-sallavinera-a-castell-boixadors
Trobava un treball monogràfic del JOSEP RIBA I GABARRÓ, sobre ELS MOLINS FARINERS DE L'ANOIA EN ELS VESSANTS DEL LLOBREGAT I DEL SEGRE, en el que ‘ obiter dicta, llegim :
Al segle XIV el baró Bernat de Boixadors, senyor jurisdiccional del castell de Boixadors, va establir un conveni amb el masover Joan Bosch, per a la construcció de tres molins fariners, que hauria de fer funcionar com a molins baronials i que per tant serien obligatoris per anar-hi a moldre tots els vassalls de la seva demarcació territorial.
Més endavant, segons un establiment formalitzat per Joan Baró, notari dels Prats de Rei, l’onze de setembre de 1553, el llaurador i moliner Joan Bosch, descendent homònim del mateix llinatge dels dos segles anteriors, adquirí de Galzeran de Foixà i de Boixadors, senyor del castell i de la baronia de Boixadors, la propietat d'un molí fariner, amb la seva casa, aigua, sèquia i les terres de les partides de les feixes del Molí i del Soler-Andreu. També es possessionà de la masia del Mas Terme, amb els seus annexos, canals i pastures. Les condicions foren les de moldre de franc per al senyor del castell i per als seus familiars, però sempre que hi hagués aigua per a regar una horta situada més amunt del molí, a mes de pagar un cens anual de nou lliures barcelonines
La família dels Bosch ha tingut una successió hereditària de set segles seguits, amb els fonaments econòmics de l’ancestral activitat molinera, els rendiments dels conreus de les terres del voltant, i la ramaderia.
Des del segle XVllI la casa pairal anomenada Molí de Boixadors és situada dalt d'una carena, des d"on domina la fondalada de la vall del torrent de la Font Puda on romanen els vells molins fariners carregats de segles.
file:///C:/Windows/system32/config/systemprofile/Downloads/130580-180646-1-PB.pdf
Retratava l’església de la Sagrada Família, Construïda com a capella particular del molí de Boixadors entre els anys 1881 i 1883, que fou consagrada el mateix any 1883, essent bisbe de Vic, Josep Morgades i Gili (Vilafranca del Penedès, 9 d'octubre de 1826 - Barcelona, 8 de gener de 1901)
Ens agradarà aclarir si l’autoria material correspon a Rafael Bosch membre de la família dels propietaris del molí, o li devem a ell la decisió d’aixecar-la, i posem nom, cognoms, data de naixement i traspàs del mestre d’obres i/o arquitecte.
Sufragània de l'església parroquial de Sant Pere Sallavinera, seguint una tradició que es remunta a la seva fundació, per les festivitats de Sant Josep i de la Sagrada Família, realitza les funcions de parròquia.
La descripció tècnica ens diu ; edifici de planta rectangular sense absis, al qual s'accedeix per una porta situada als peus de l'església.
A la dreta de l'església hi ha un petit cementiri familiar.
Cal destacar-ne el campanar, de planta quadrada ensivellat damunt d’una gran roca.
Llegia que de l’interior és molt remarcable el retaule dedicat a la Sagrada Família, de la mateixa època que l'església, fet en estil barroc amb fusta policromada i daurada, li demanarem imatges al entre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya (Arxiu Gavin)
Us deixo un enllaç als goigs d’aquesta esglesiola :
http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2013/07/goigs-la-sagrada-familia-capella-del.html
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario