miércoles, 19 de febrero de 2014

EL DELME DE SANT VICENÇ DE MONTALT. APUNTS D’HISTÒRIA

Trobava ; Antic edifici de la comunitat del poble, amb planta baixa i dos pisos. Al primer pis hi ha un balcó amb barana de totxo massís i al segon hi ha cinc finestres rodones fetes també de dit material, veritable element decoratiu de la façana, així com la resta d'obertures. El coronament té ràfec.


Llegia que havia estat seu de l'escola del Casal Parroquial.

També que s’havien fet obres de reforma , i que l'autor del projecte de va ser Francesc Albanell i Brossa (titulat l’any 1922), arquitecte municipal de Caldes d'Estrach (Caldetes) , molt vinculat al poble.

En la meva recerca sobre aquest tècnic, trobava una nota a l’hemeroteca :
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1937/03/24/pagina-1/33129193/pdf.html?search=Francisco%20Albanell%20%20Brossa
Enlloc res més en relació al seu lloc i data de naixement i traspàs. Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L'edifici ha patit moltes ‘transformacions’ als anys 1939-1940, es feia servir com a local per fer teatre i/o cinema, activitats que es practicaven fins època recent.

Tenia també una pista esportiva on jugava el Centre Parroquial Delme (CP Delme).

Actualment el bar El Casinet ocupa el que havia estat la biblioteca.

El Museu del Pessebre n'ocupa la planta baixa, la sala més transformada on hi havia la sala d'espectacles; inicialment era plana i amb una capacitat d'unes tres quartes parts de la que té ara.

A la primera planta, a la gran sala davantera, hi havia l'escola parroquial, i la segona planta era l'hostatge de mossèn Lluís Grabulosa i Casals, mestre d'aquella escola.

És del tot obvi,que hi ha una voluntat política encaminada a deixar perdre i/o a menystenir, el Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya, i malgrat això és per a molts cosa sabuda, tant almenys, com que en aquesta tasca han col•laborat – i col•laboren – si més no per omissió, autoritats civils, eclesiàstiques i àdhuc intel•lectuals, no advertim cap senyal de canvi per a millor.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario