martes, 11 de febrero de 2014

JOSEP MARIA JUJOL GIBERT, L’HOME, EL GENI.

Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 - Barcelona, 1 de maig del 1949), va resultar personalment molt perjudicat per la sedició militar dels feixistes con el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA, i l’adhesió de la jerarquia eclesiàstica amb els revoltats, amb l`única excepció del Cardenal Arquebisbe de Tarragona, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), en els dies foscos del genocidi contra Catalunya, la mal dita la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), va ser perseguit pel seu catolicisme, algunes de les seves creacions van desaparèixer ( potser no per a tothom, atesa la ‘qualitat moral’ d’uns i altres ).

En els ‘AÑOS TRIUNFALES’ va ser apartat de les grans obres de reconstrucció per no simpatitzar amb el règim feixista, i dissortadament les ‘ àligues de mecenatge’ no tornarien a volar per damunt de Catalunya, d’aleshores ençà, com a màxim algun Colom, i moltes, moltes, aus gallinàcies.


La ‘ casa Jujol’ en realitat parlem de dues vivendes simètriques adossades, estructurades en una llarga planta rectangular, amb un cos central que les divideix i que delimita els dos jardins individuals. Just a l'eix divisori hi ha un mòdul més alt, al pis superior del qual hi ha els dos estudis, amb les finestres fent angle.

Això ens fa pensar que aquell 'home de Déu’ malgrat el seu innegable geni, no aconseguí – potser mai – l’estabilitat econòmica.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario