jueves, 13 de febrero de 2014

SANT PERE DEL MORELL. SANT ANDREU DE LLAVANERES. EL MARESME

Ens explicaven que l’actual església de Sant Pere del Morell, a l'Avinguda de Sant Andreu,3, de Sant Andreu de LLavaneres, que té tres naus amb un porxo a l'entrada i campanar de planta quadrada al darrera, i la coberta de l’edifici és a dues aigües i, la de la torre és quatre vessants, des del segle XVII fou seu de la confraria de pescadors i en aquesta època fou restaurada i/o reconstruïda.


En la darrera ‘reforma’ , s’ensulsiava la capella documentada des del segle XIV, època en que estava a cura d'ermitans o donats , per aixecar de cap i de nou, aquest edifici.

Sant Pere del Morell, és sufragània de la parròquia de Sant Andreu de Llavaneres.

Pel que fa al topònim ens diu la ‘ Generalitat de Barcelona’ ; Sant Andreu, titular de la parròquia; Llavaneres, en la documentació antiga Levandarias (segle X), derivat del llatí LAVARErentar’; Manuel Bofarull Terrades, q.e.p.d recull com a possibles significats ‘ depressió per on davalla l’aigua’ , ‘ saltant d’un torrent i/o una riera ‘, o fins ‘rentadors, basses, safareigs ‘.

Ens agradarà tenir noticia de les dades dels promotors i/o donataris, i de l’arquitecte autor del projecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario