jueves, 6 de febrero de 2014

ESGLÉSIA DE SANT JOSEP DE L'HOSPITAL DE SANT ANTONI ABAT. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF

L'actual Hospital de Sant Antoni de Sant Abat va ser en el seu origen un convent, amb església annexa, construït amb motiu de l'establiment a Vilanova dels carmelites l’any1735. La primera pedra va ser col•locada el 1737 i la comunitat es va instal•lar el 1738.

L'any 1835 els carmelites van abandonar l'edifici, que fou utilitzat com a caserna.

L’any 1845, l'Ajuntament va sol•licitar autorització per traslladar-hi l'antic hospital del carrer dels Estudis.

L'autorització fou concedida el 1847 i, després d'efectuar-hi obres d'adaptació a la nova funció, el trasllat es va realitzar el 30 de març de 1853. L'edifici va experimentar, en els anys successius, ampliacions i reformes diverses, amb la construcció de nous pavellons. Les obres d'ampliació més remarcables foren els nous pavellons construïts respectivament el 1887, el 1890 i el 1908, projectat aquest darrer per l'arquitecte Josep Font i Gumà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1859 - 1922).

Actualment dona aixopluc al dispensari municipal, un ambulatori, un centre psiquiàtric, un servei d'urgències de la Seguretat Social i una clínica particular.

L’església dels P.P. Carmelites Descalços és obra de Fra Josep de la Mare de Déu, frare carmelita, s’enllestia l’any 1784, l’any 1787 es col•locava la imatge de la fornícula de la façana.

L’any 1795 l'escultor Francesc Bonifaç i Massó (Valls (Tarragona), 1735 - Tarragona, 1806 ) va realitzar l'altar major, dedicat a la Mare de Déu dels Dolors.

L'any 1835 els altars van ser destruïts i, després de l'exclaustració, el temple no es tornà a obrir al culte fins el 1853.

En els anys posteriors al genocidi contra Catalunya (l936.39 ) va fer les funcions de parròquia, mentre es reconstruïa la de Sant Antoni Abat.


La descripció tècnica ens diu ; edifici de planta de creu llatina, amb una sola nau de cinc trams i capelles laterals. La nau està coberta amb volta de canó amb llunetes i les capelles amb cúpules peraltades. Damunt el creuer s'eleva un cimbori octogonal amb coberta de pavelló. La façana forma un angle amb la de l'hospital. És de composició simètrica, amb un cos central i dos laterals de menor alçada. Els tres cossos es troben separats per tres pilastres. El central té la porta d'accés, d'arc de mig punt, a més d'altres elements d'inspiració clàssica, com la fornícula, l'ull de bou o el frontó triangular del coronament. A la part central també hi ha una finestra amb dos escuts als costats. Els cossos laterals presenten portes d'arc de mig punt modificades i finestres rectangulars. El campanar, amb arcs de mig punt, està separat de l'església.

Els fils que pengen per damunt de la Plaça , son alhora que una paria imposada pel REINO DE ESPAÑA, la forma més clàssica de ‘dessolar la terra’ , oi ?.

No hay comentarios:

Publicar un comentario