martes, 18 de febrero de 2014

CAPELLA DE SANT PERE DE SALOU. COLÒNIA SALOU-BAURIER. ELS MASOS DE RODA. OSONA

La M.Angels Miralpeix captava de forma magistral el ‘decandiment’ de la que fou prospera Colònia Salou-Baurier; em comunicava alhora l’advocació de la Capella d'una sola nau amb l'absis poligonal capçat a llevant, on s'hi feia missa a diari i els diumenges dues, la matinal i la del migdia. També es celebraven cerimònies religioses i processons en dates
assenyalades (ROVIRA, 2005).


Llegia que la nau com l'absis estan coberts per voltes de creueria ornamentades i sostingudes als murs laterals mitjançant culs de llàntia decorats. Les claus de volta estan decorades amb les inicials del propietari i fundador de la colònia Salou, Pierre Baurier.

La il•luminació del temple es fa mitjançant quatre grans rosetons de pedra situats als murs de la nau i cinc finestrals més d'arc apuntat situats a l'absis. La sagristia, adossada al mur de migdia i amb accés des del presbiteri, és de planta quadrada i està coberta per una volta de creueria de les mateixes característiques que les de la nau. La façana principal presenta un portal rectangular amb l'emmarcament motllurat, rematat per un timpà d'arc apuntat decorat amb motius vegetals, coronat per una creu i delimitat per dos petits pinacles a banda i banda. Unes escales de pedra donen accés a la porta des del nivell del carrer.

Damunt del portal hi ha una rosassa de grans dimensions motllurada i decorada, mentre que la façana està coronada per una creu de pedra situada damunt del carener i emmarcada per dos pinacles a cada costat. Els murs laterals presenten contraforts de reforç. La construcció presenta els paraments arrebossats i pintats, tant a l'interior com a l'exterior del temple. Pel que fa als béns mobles destaca la imatge del patró del temple, Sant Pere, així com les representacions de la verge, el nen i un bust del fundador situat damunt d'una gàrgola.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentario:

  1. Bona Tarde.
    M'agrada l'explicació de la Capella que la desconeixia,la Capella potser no esta ben conservada preo les cases de la Colònia si que estan molt be,sembla que hi viuen a totes al menys el cap de setmana j'avia cotxes el davant.

    ResponderEliminar