martes, 4 de febrero de 2014

LA TORRE DEL RIU. ALP. LA CERDANYA JUSSANA. GIRONA. CATALUNYA

Manel Panedas publicava una bellíssima imatge de la mal dita ‘ TORRE DEL RIU ‘ al terme d’Alp a la comarca de la Cerdanya, que el seu propietari José Nicolás de Olzina de Ferret y de Riusech, va fer transformar l’any 1896 en un castell, del tipus francès amb dues grans torres quadrades i altres elements fantasiosos , segons projecte de Calixto Freixa Pla, mestre d'obres.


Josep Nicolau d'Olzina, adquiria ‘notorietat’ per una juguesca amb els seus Ignasi de Puig i el marquès de Montsolís, aquests varen apostar sobre qui dels tres construiria el castell més important des del punt de vista plàstic i funcional. El guanyador d'aquesta juguesca fou el marquès de Montsolís amb un castell construït a Sant Hilari Sacalm.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/05/can-feu-i-els-castells-aixecats-laire.html

La descripció tècnica ; casa amb caràcter de castell, envoltada per una muralla amb merlets i dues torres circulars. La planta és rectangular. És un edifici que té planta baixa i dos pisos. La façana està orientada cap a migdia, i l'entrada està flanquejada per dues torres circulars cobertes amb un alçat conoïdal. Hi ha quatre garites als angles de la part superior de l'edifici, totes elles cobertes també amb alçat conoïdal. Totes les obertures tenen un tractament classicista, amb finestres coronelles triforades, emmarcades per uns arcs cecs ogivals a sobre dels quals hi ha elements heràldics. La teulada és a quatre vessants, coberta de pissarra.

Des de Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) , em diuen que la capella neoromànica esta dedicada a la Divina Pastora.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario