lunes, 10 de febrero de 2014

NOTRE-DAME DE BON VOYAGE. SANT JOAN DESPI. LLOBREGAT JUSSÀ

Retratava la capella en la que s’ aturaven les persones en trànsit per aquesta comarca del Llobregat jussà, en l’època en que era veritablement ‘ el jardí de l’edèn’ ; aquí deixaven testimoni del seu pas, i pregaven a la Verge pel bon fi del seu viatge.

Llegia que malmesa per les guerres i successives inundacions, al anar aixecant el nivell del vial s'ha anat enfonsant el nivell del sòl de la capella respecte al carrer i per tant s'han hagut d'instal•lar uns esglaons a fi d'accedir-hi sense dificultat; en l’actualitat està tancada tot l'any i només s'obre per Nadal per allotjar-hi l'exposició de pessebres.
Capella documentada des del 1261 on s'hi venerava la imatge de la Mare de Déu del Bonviatge. L'edifici s'inscriu dins la tradició del gòtic popular, tot i que ha sofert diverses reformes al llarg dels segles.

L’any 1727 es trobava en molt mal estat , l’any 1740 va ‘patir’ una restauració.

A partir de 1818 va ser utilitzat com a presó i magatzem, i l’any 1833 el rector de Sant Joan Baptista – que està face to face - qualifica el seu estat com a deplorable.

S’hi recupera el culte a partir de 1851.

Té planta rectangular, coberta a doble vessant, amb embigat de fusta que es recolza sobre arcs apuntats de diafragma. La façana principal presenta portal adovellat de punt rodó damunt del qual hi ha un petit òcul, sota el campanar d'espadanya. Els murs laterals s'afermen amb gruixuts contraforts.


La Capella de NOTRE-DAME DE BON VOYAGE a Sant Joan Despí, és una mostra més – dissortadament – de la transformació ‘diabòlica’ que ha patit i pateix el Llobregat jussà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario