domingo, 2 de febrero de 2014

EL PARC DEL CASTELL DEL ‘TURÓ GENTIL’. MALGRAT DE MAR. EL MARESME

Pujàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés al Parc del Castell, mitjançant el modern funicular o ascensor inclinat que es va posar en servei al maig de 2010, i comunica el barri del Castell amb el centre urbà.

De la història d’aquest ‘mirador’ que donava nom a la població Malgrat ‘ Pujol Gentil ‘ , llegia que l’any 1373 Guillem de Palafolls i la seva esposa Geralda, donen una sèrie de franquícies i llibertats als habitants de l’ aleshores dita ‘Vilanova de Palafolls’.

Al llarg dels segles la torre de planta rodona que encara avui podem veure – be que remodelada, i que conserva només un terç de la seva alçada original – i la resta d’edificacions del indret servirien fins al segle XVI bàsicament a la funció de guàrdia i bada davant les incursions dels pirates.

A l’ l’any 1668 hi havia una bateria de costa, així ho diu Mossèn Oller, rector de Malgrat al segle XVII,’ el canó – que està avui al Castell d’ Hostalric - tira bales de catorze lliures de pes; hem de suposar-hi una minsa eficàcia al canó i/o als artillers, perquè l’any 1696, l’armada francesa atacà la població amb artilleria i el castell sofrí grans destrosses.

En el conflicte bèl•lic que com a conseqüència de la sedició dels feixistes contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA portava fins un milió de persones a la mort, s’explica que s’instal•lava altre cop una bateria de costa, i escapçant la torre les forces lleials a la República feien un afegit de rajoles amb espitlleres amples, a la part superior, i , cara a la mar s’hi va obrir un forat per posar les metralladores.

L'any 2002, quan s'urbanitzava del parc que l'envolta, es va eliminar el niu de metralladores que la coronava, l’ actuació que ha resultat força polèmica, va alterar substancialment la seva estructura, molt especialment a l'interior ; en el seu moment – això va despertat la indignació de molta gent del poble.


No en trobava cap imatge antiga a :
http://www.youtube.com/watch?v=DxhzsZoQnbk

Podeu veure’l en altres èpoques a la fitxa del catàleg de patrimoni :
https://www.ajmalgrat.cat/seu_electronica/poum/cataleg/FITXA1.pdf

Sou pregats de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario