miércoles, 5 de febrero de 2014

L’EXILI INTERIOR

No moriré d’enyorança, ans d’enyorança viure

Tenim difícil assolir l’objectiu que enunciem al bloc coneixercatalunya.blogspot.com, a nosaltres i a la resta de ciutadans, des del REINO DE ESPAÑA se’ns han retallat entre altres drets i llibertats, l’anomenada ‘ capacitat ambulatòria’ , ja no podem ‘anar on volem’, sinó únicament allà ‘on els recursos econòmics ens permeten’; acostumo a mesurar les distàncies en €, enlloc de en quilometres, i la major part de les comarques del nord / nord-oest de Catalunya estan ja a més de 300 €, així els Pallars, l’Aran, la Cerdanya, l’Urgell, l’Empordà,... comencen a semblar-nos llocs exòtics, perquè només podem – en el millors dels casos – visitar-los escadusserament.

Per això la col•laboració dels que viuen, i/o tenen – encara - facilitat per circular per Catalunya, s’ha convertit en una ‘sortida’ al nostre legítim desig de conèixer Catalunya.

Treballava recentment en històries del Pallars jussà, i topava amb topònims com Tamúrcia , que Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), deia que venien del llatí ‘turris muricinos’ que podem traduir com ‘ les muralletes i/o els murons de la torre’. Si aneu en alguna ocasió, digues-nos a l’email coneixercatalunya@gmail.com si el mestre – com acostuma – l’encertava en aquesta ocasió.


Xerrallo, és un altre topònim que no té una explicació tant simple, m’explico; al Pallars XERA ( del francès ‘chère’) té un sentit d’afalagar, de festa, de gest d’estimació, d’alegria, i/o de benvolença vers algú.

XERA és també una espècie d’ocell molt petit.

XERA, és la forma en que els pastors criden a les ovelles.

LLO, és una forma diminutiva.

Així, Xerrallo - que tampoc he vist mai – podria tenir un significat del tipus ‘ boniqueta’, estimadeta’,....


Insisteixo en que si teniu ocasió de viure/ veure aquests indrets màgics son pregats d’explicar-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com

http://www.youtube.com/watch?v=rtzjl-c-V6o

No hay comentarios:

Publicar un comentario