sábado, 22 de febrero de 2014

ESGLÉSIA DE LA SANTA CREU. BELLATERRA.

Demanarem dades de l’església parroquial de La Santa Creu de Bellaterra a : santacreu311@bisbatdeterrassa.org , també al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya (ARXIU GAVÍN )


No disposa Cerdanyola del Vallès d’un Catàleg de Patrimoni en línia, i no trobava cap informació d’aquesta església , que es va començar a construir pels volts dels anys 1934-1935 ; ens agradarà saber qui va ser l’autor del projecte tècnic d’aquelles obres que es van aturar en el dies ‘foscos’ 1936.39.

Amb la Pax Franquista es van reprendre les obres, que es donaven per acabades amb un petit edifici.

Posteriorment - ens agradarà saber qui va ser l’autor del projecte tècnic d’aquelles obres d’ampliació i/o reforma - es va engrandir afegint les capelles laterals, el porxo i el jardí.

A : file:///C:/Windows/system32/config/systemprofile/Downloads/205170-281106-1-PB.pdf trobava ;

L'església de la Santa Creu va ser projectada l’any 1934 per l'arquitecte Andreu Audet i Puig (1868-Barcelona, 1938Andreu Audet.El bisbe de Barcelona, Manuel Irurita Almandoz (Larraintzar, al municipi d'Ultzama, Navarra, 1876 - Montcada i Reixac, Vallès Occidental, 1936), va estar present en la col•locació i subsegüent benedicció de la primera pedra.

Es tracta d'un edifici d'estil grec ortodox o bizantí. Els murs combinen L’arrebossat amb les cornises de maó en forma de dents de serra o denticles. La façana és presidida per un campanar quadrangular a L’angle dret.

S'accedeix al temple per un porxo o nàrtex amb arcs de mig punt sobre columnes toscanes.

L'interior esta cobert amb voltes de creueria. El cor esta situat als peus deI edifici i compta amb dues capelles laterals, a banda i banda.

L'absis és semicircular i esta decorat amb les pintures al fresc del pintor sabadellenc Fidel Trias Pagès (Sabadell 1918-1971) -seguidor de la pintura mural d'Antoni Vila Arrufat (Sabadell, Vallès Occidental 1894 - Barcelona, 18 de setembre de 1989) -, fetes uns quants anys desprès de la mal dita Guerra Civil.

El disseny original d'Audet no preveia el campanar ni els espais laterals.

Va ser ampliat l’any 1958 per l’Emili Sala Pibernat ( 1903 + l'Ametlla del Vallès, 11 d'octubre de 1990 )
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1990/10/12/pagina-24/33460369/pdf.html?search=Emilio%20Sala%20Pibernat
I encara l’any 1966 es feien reformes – ens agradarà rebre informació del tècnic responsable a l’email coneixercatalunya@gmail.com ) que van donar la ‘puntilla’ al projecte inicial de l’Andreu Audet i Puig.


Sabem també, que Fidel Trias i Pagès ( Sabadell, 18 de novembre de 1918 - 27 de gener 1970 ), un dels últims exponents de la pintura religiosa catalana del segle XX, fou el pintor muralista de la Capella de la Santa Creu de Bellaterra (1958).

Hores d’ara tothom té coll avall que hi ha una voluntat política encaminada a deixar perdre i/o a menystenir, el Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya, i malgrat això és per a molts cosa sabuda, tant almenys, com que en aquesta tasca han col•laborat – i col•laboren – si més no per omissió, autoritats civils, eclesiàstiques i àdhuc intel•lectuals, no advertim cap senyal de canvi per a millor.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario